НОВИНИ

Български театър отвори врати в Kипър

В Кипър вече има български театър. Той вдигна завесата си със спектакъл по пиесата на Валери Петров “Театър, любов моя”, поставен от изцяло български творчески, актьорски и сценичен състав.

bnt avatar logo
от Бранислава Бобанац
20:00, 22.01.2017
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Българският театър в Кипър, наречен “Храмът на Мелпомена”, е идея и сбъдната мечта на две български актриси, популярни имена в културния афиш на острова - Моника Мелеки и Юлия Бациева. Близки приятелки още от студентските си години в НАТФИЗ, те живеят в Кипър и творят на неговата театрална сцена във филми и телевизионни сериали от над 2 десетилетия. Възпитаник на българския театрален институт е и съпругът на Моника - известният кипърски режисьор и актьор Андреас Мелекис.

Спектакълът “Театър, любов моя” е първата артистична изява на Моника и Юлия на български език в Кипър, специално осъществен за нашите сънародници.

За постановката бяха привлечени български творци, живеещи в Кипър, като художника Ангел Михайлов, музикантите Мирослав Господинов, Росица Петрова, Светломир Димитров. Театърът получи подкрепа от посолството на страната ни, Съюза на българите в Кипър, спонсори.

След вече две представления – в Ларнака и Никозия, двете актриси мечтаят да изиграят първия си спектакъл в България, а също така пред българските общности в други страни, като вече имат покани за Израел и Италия.

Репертоарът на новия театър ще включва предимно пиеси от български автори.

Следващият му спектакъл се очаква да бъде поставен специално в Кипър под режисурата на проф. Александър Илиев.

Амбициите и плановете на двете актриси са големи, защото за тях театърът е любов, вдъхновение, копнеж, сила, живот.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Световните медии за встъпването в длъжност на Румен Радев
Световните медии за встъпването в длъжност на Румен Радев
Френските социалисти избират кандидат-президент
Френските социалисти избират кандидат-президент