Учени от Института по криобиология и хранителни технологии създадоха диетичен хляб, който помага за профилактика на диабет и сърдечно-съдови заболявания. Супер храната е нова за европейския пазар и беше представена за първи път на селскостопанското изложение "Агра" в Пловдив. Продуктът беше отличен като иновативен в категорията "Научна дейност и разработки".

Пловдив

Хлябът е плод на двугодишна работа на докторант от института. Подходящ е за хора, които спазват нисковъглехидратна диета. Здравословен е, защото е високобелтъчен. Богат е на бетаглюкани, омега 3 и 6-мастни киселини, както и други полезни микроелементи.

Илияна Петрова – и.д. директор в Института по криобиология и хранителни технологии: "Благодарение на добавката на тези суровини е постигнато повишено протеиново съдържание. Традиционните ръжено-пшенични хлябове съдържат около 8% белтък, докато тук имаме 16-17%."

Хлябът се приготвя от ръжено брашно, а към него са прибавени високобелтъчни брашна от тиквено семе, лен и коноп. Заради ниското съдържание на въглехидрати и захари храната може да бъде включена в диетата на хора с диабет, сърдечно-съдови проблеми и онкозаболявания. Намалява до 5 пъти лошия холестерол в кръвта.

Илияна Петрова – и.д. директор в Института по криобиология и хранителни технологии: "Благодарение на този уникален състав също е богат на микроелементи, на незаменими аминокиселини. Това са киселините, които човешкият организъм няма свойствата сам да ги синтезира, а те се получават чрез хранителните продукти."

Продуктът все още не се предлага в търговската мрежа, но много производители вече проявяват интерес към него.