Български стартъп компании в борба за шанс да положат основите на успешен бизнес. Стотици младежи се включиха в десетото издание на предприемаческия форум "Изгряващи звезди" на организацията "Джуниър Ачийвмънт".

Още от миналата есен ученици и студенти от цяла България се готвят да впечатлят експерти с иновативни проекти. До финала в НДК стигнаха най-добрите.

Бетина Минкова, Английска гимназия "Гео Милев“, Русе: Мотивира ни идеята да създадем една малко по-нетрадиционна саксия, която в случая включва освен флора и фауна, като мръсната вода от аквариума се качва при растенията, растенията пречистват мръсните субстанции от аквариума, обогатяват водата и водата слиза долу при рибите чиста."
Елиазар Ганчев - Математическа гимназия "Баба Тонка", Русе: Тук виждаме стара гума, която ние преработваме първо до гумен гранулат, който се преработва в машина - инсталация за пиролиза, и се получава пиролизно масло и въглища, които ние продаваме."

Двуфилтърна бутилка пък разработва учебна компания от столичното 23 СУ “Фредерик Жолио-Кюри”.

Лазар Йорданов - 23 СУ „Фредерик Жолио-Кюри“, София: Тя е от три главни компонента - те са филтърната сламка, която е вътре, филтърна приставка, която е отдолу на бутилката и се сипва вода от нея, и филтърна цедка. За да има продукт, трябва да има проблем пред него, и ние се концентрираме върху решаването на глобални проблеми.”

Общо около 130 екипа от младежи се надяваха звездата им да изгрее тази година. Предприемачеството се учи, вярват някои. Според други - или го можеш, или не.

Милена Стойчева - изпълнителен директор на JA Bulgaria: Един предприемач трябва да е човек, който е отворен към средата, който мисли комбинативно, взема бързо решения, и в същото време обаче успява да комуникира и да работи с други хора, които да привлече в този процес."

Победителите в ученическата категория ще представляват България на европейската сцена в Белград през юли. А най-добрият студентски проект ще получи директна инвестиция от 5000 долара и възможност да го развие с подкрепата на професионални ментори.