НОВИНИ

Български ученици ​с успех на балканска олимпиада по математика в Румъния

Огромен успех за българските ученици на Международната балканска олимпиада по математика в Румъния. Значимостта на успеха се засилва и заради факта, че в олимпиадата официално участие са взели 11 държави от Балканския полуостров и още 9 от целия свят. При тази сериозна конкуренция България се нареди на четвърто място в отборното класиране след Турция, Румъния и Сърбия.

Милена Кирова
от Милена Кирова
07:11, 30.06.2016
17276
Чете се за: 01:22 мин.
Още

1,2,3,6 - това не са цифри от решението на някоя задача - зад тях се крие успех. Един златен, два бронзови, три сребърни, общо 6 медала донесоха у нас български ученици от Международната балканска олимпиада в Румъния.

Кристиан Минчев - ПМГ Бургас, бронзов медал: Състезанието беше интересно, задачите бяха доста трудни, но и занимаващи. В организацията имаше цяла вечер запазена, само за запознаване между участниците.
Светлин Лалов - 7 клас в СМГ, бронзов медал: Сприятелихме се с доста румънци и беше много забавно.

124 състезатели от 19 държави, а един българин, който печели златен медал и се подрежда втори в общото класиране по точки.- това е Евгени. Споделя неговата рецепта за успех.

Евгени Кайряков - 8 клас в СМГ, златен медал: Голямо влияние оказва притеснението в състезанието и аз миналата година също участвах в същото състезание и мисля, че това по някакъв начин ме подготви и за тази. В някакъв смисъл имах предимство заради това. И освен това с много труд и решаване на задачи. Аз решавам, когато ми е интересно, а ми е интересно почти винаги.
Проф. Сава Гроздев - ръководител на отбора: Първо - те имат много сериозна подготовка още от училище. Това са ученици от гимназии, където има традиции, където има добри учители и имат опит, участват в много състезания в България. И в чужбина някои от тях са участвали и след това ние проведохме една много сериозна подготовка след като завършиха училище двуседмична в Олимпийския център към МОН .

А подготовката за олимпиадата в Тайланд започва след 20 дни.

До виет Кьонг - 7 клас в СМГ, сребърен медал: Трябва да се подобряваме, не може на всяко международно да отиваме и да се задоволяваме със сребро.
Виктор Балтин - 8 клас в ПМГ - Бургас, сребърен медал: За мен математиката е начин да разтоварвам. Като цяло е много важна, защото в това виждам бъдещето.

Плановете в бъдещ период включват - естествено много задачи. Не, не само по математика. Задача първа:

Иво Петров - 8 клас в СМГ, сребърен медал: За момента предстои почивка, лятна ваканция и догодина усилен труд и продължавам напред. е
Светлин Лалов - 7 клас в СМГ, бронзов медал: И догодина пак.

На последното заседание на международното жури в Румъния е обсъден въпросът да се инициира нова световна олимпиада. А за председател на Комитета да е естествено ръководителят на българския отбор - проф. Сава Гроздев. Признание за България - което нашите ученици извоюват със всяко свое участие в олимпиада.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Преборили рака деца влизат в Игри за победители в Москва
Преборили рака деца влизат в "Игри за победители" в Москва
Опасни участъци по река Марица. Къпането е забранено
Опасни участъци по река Марица. Къпането е забранено