Успех за ученици от Националната природо-математическа гимназия. Късно снощи те кацнаха на летище София с три медала, грамоти и специална награда по химия от международна олимпиада в Якутия. За тях ви разказахме през март, когато търсеха средства за пътуването си до там.

Благодарение на репортаж, излъчен в "По света и у нас" учениците събраха нужните пари. За успеха им разказва Цанка Николова.

Преди три месеца олимпиадата в Якутия за учениците от НПМГ беше само мечта. Днес, малко по-опитни, ни посрещат щастливи и с усмивка. А след участието в олимпиадата научили, че за успеха най-важно е постоянството.

Яна Димитрова, ученичка в НПМГ: За мен това е голям успех, тъй като все пак е международно състезание и аз съм щастлива и доволна от тези постижения.
Кристиян Вилхимов, ученик в НПМГ: Най-важното за един състезател просто сам да се подготви и да работи. Да е упорит и да е по-уверен, за да може да работи по-бързо, защото когато му липсва увереност малко или много не е чак толкова мотивиран.
Димитър Ангелов, ученик в НПМГ: Има дни, в които например, не можеш да решиш нищо, чувстваш се зле, обаче, точно в такива моменти си тестваш волята и виждаш дали ще се откажеш или не.

Международната олимпиада в Якутия се провежда два дни, а задачите са едни от най-тежките. След трудната победа и спечелените медали, и учениците, и учителите са убедени, че трудът се възнаграждава.

Наско Стаменов, учител в НПМГ: Ако искаме да успеем трябва да решаваме задачи, трябва да бъдем любопитни всеки ден и ако сме избрали науката, трябва да се опитваме все по-дълбоко и по-дълбоко да гледаме на нея.
Ивайло Ушагелов, директор на НПМГ: Това е нещо, за което сме работили месеци наред, ние като ръководство с цел осигуряване на пътуването, а пък те като подготовка и човек в един такъв момент освен радост и гордост не може да изпитва друго нещо.

Националната природо-математическа гимназия е с доказана традиция в участието в олимпиади по природни науки, математика и информатика. И въпреки конкуренцията с най-добрите в тази област, учениците за пореден път се представиха на високо ниво. А витрината с купите във фоайето на училището блести още по-силно с новите медали.

Ученици от НПМГ търсят спонсори, за да участват в олимпиада в Якутия

Ученици от НПМГ търсят спонсори, за да участват в олимпиада в Якутия

От Националната природоматематическа гимназия в София търсят спонсори, за да участват в олимпиада в Якутия. Тя ще се проведе през юли, но парите, необ...