Съюзът на българските читалища започва кампания за възстановяване на киносалоните. Това заяви председателят на Съюза на народните читалища Николай Дойнов на среща на Висшия съвет проведена в Благоевград. С писмо до директора на Националния филмов център и до министъра на културата е предложено 200 киносалона от цялата страна да се обновят и модернизират и да започнат отново да работят.

Благоевград

Новината за новата инициатива беше съобщена за първи път в областния град, защото според читалищните дейци в този регион може лесно да се намери разбирателство с местните власти и да се търси финансиране. От благоевградското читалище подкрепят идеята, като смятат че реализацията е възможна след ремонт на старо помещение.

Васил Новоселски – председател на читалище „Никола Вапцаров” и председател на Областния читалищен съвет: „Проследявам и български филми по телевизията и виждам, че интереса е голям, има го интереса. Така че защо не, защо да не бъде интересно за гражданите на Благоевград.”

Жителите на Благоевград с носталгия си спомнят за читалищния киносалон и смятат, че неговото възстановяване ще помогне за културното израстване на младото поколение.

Илия Петров: „Хората искат да гледат кино, а няма къде или пък малко са възможностите, които се предлагат в Благоевград, а читалището е стара институция, хората са с традиции и които са били веднъж ще искат това да се възстанови.”
Според читалищни дейци първо трябва да се види сегашното състояние на киносалоните в страната, а след това да се реализира идеята. Тя е платформа между Министерство на културата, Съюза на читалищата, Националния филмов център и Националното сдружение на общините.