Важен ден за пакета "Мобилност" в Европейския парламент. Българските евродепутати се опитват да убедят колегите си от останалите държави да го отхвърлят утре при гласуването в пленарна зала. Европейският парламент днес гласува и за спиране на смяната на времето през 2021 г. Евродепутатите приеха и оспорваната директива за реформа на авторското право в интернет.

Вижте повече подробности от Десислава Апостолова, която е на пряката ни линия от Страсбург.

Утре предстои да стане ясно дали пакетът "Мобилност" ще влезе в дневния ред на ЕП, каквото предложение има. Българските евродепутати днес провеждат кампания, с която да убедят всички държави да гласуват против пакета.

Днес тримата наши представители, които не успяха да присъстват на предишното гласуване, пристигнаха в Страсбург. Двама от тях - Светослав Малинов и Неджми Али заявиха, че нямат различния от другите български евродепутати. Единствено Николай Бареков каза, че има определени условия, което е споделил с премиера Борисов.

Преди първо гласуване на пакета "Мобилност": очакванията на нашите евродепутати

Преди първо гласуване на пакета "Мобилност": очакванията на нашите евродепутати

Само два гласа не достигнаха снощи пакетът "Мобилност", който засяга българските превозвачи, да не влезе в дневния ред в пленарна зала в европарламент...

Европейският парламент гласува и за смяната на времето, след като по-рано Европейската комисия беше предложила това да стане още тази година. ЕП обаче реши да даде две години отсрочка на държавите членки кое време избират - лятно или зимно.

Днес евродепутатите гласуваха и оспорваната реформа за авторското право, която цели правилата от реалния свят да важат и в интернет - тоест онлайн гигантите да плащат възнаграждение на творците, чието съдържание използват в мрежата.

Европейският парламент гласува спорната директива за авторското право

Европейският парламент гласува спорната директива за авторското право

В опит да защитят авторските права, депутатите предлагат да се плаща за авторски материали и "онлайн". Това може да промени изцяло работата на социалн...