На 14 февруари честваме празника на виното. Днес на много места традиционно ще бъде зарязано лозето. Свети Трифон е най-почитаният светец от българската общност в Унгария. В навечерието на днешния празник български градинари и лозари зарязаха лозовите масиви в Будапеща и се помолиха земеделието отново да се възроди. В началото на миналия век българските градинари в Унгария са наброявали близо 70 000 души.

В Унгария всеки свързва България със земеделието и градинарството. Години наред именно българите са произвеждали най-добрите зеленчуци, при това на огромни площи около Будапеща.

Архимандрит Атанасий, протосингел на Западна и Средноевропейска митрополия: Показват тук методи, които не са били познати. Българският градинар е бил изключително тачен. Те принасят тук българския домат и начина, по който те са отглеждали зеленчуци за самите себе си.
Симеон Варга, застъпник на българската общност в унгарския парламент: Когато са пристигнали моят дядо и моята баба след Първата световна война, те се занимават със земеделие и тогава разцъфтява в унгарската държава земеделието. В девети район, близо тук до нашия културен дом, се намират и централните хали, където са продавали българските градинари своите стоки. Техните земи са били до река Дунав.

В началото на XX век именно българските емигранти решават да построят български храм тук и вземат решение всеки да дари по една златна пара. Църквата носи името на светите братя Кирил и Методий. Техният празник също е високо почитан от сънародниците ни зад граница.

Архимандрит Атанасий, протосингел на Западна и Средноевропейска митрополия: Свети Трифон е вторият празник на българската църковна община тук в Будапеща, на който е устроен и малък параклис.

Трифон Зарезан е повече от празник за българските градинари и лозари от Будапеща. Светецът е техен покровител. Западно и средноевропейският митрополит Антоний и митрополита на Австрия - Арсений благословиха сънародниците ни в Унгария и се обърнаха с молба към небесния закрилник да прогони всички вредители от земите им.

Огнян Кожухаров, представител на българската общност в Будапеща: Практически на Трифоновден започва стопанската година и на Димитровден я затваряме. Наистина това е първият случай, когато се събира цялата общност и пак става голяма традиция.

Зарязването на лозята е неизменна част от празника.

Розалин Петков, представител на българската общност в Унгария: Аз съм шофьор в градския транспорт, но имам лозе от 2 дка, тук в едно градче на 25 км.

За Петър Байчев денят на свети Трифон е най-важният. Българинът е роден в Унгария преди 76 години. Днес е сред малкото останали градинари. На площ от 4 дка отглежда цветя и зеленчуци.

Петър Байчев, български градинар в Будапеща: Голям празник - преди 40-50 години тази площ беше пълна с градинари. Ама сега има много малко градинари, които с това се занимават. Младите не искат да работят в градината, защото тежко нещо е това, да се продава и запълва градината.
Огнян Кожухаров, представител на българската общност в Будапеща: В момента градинари има само за показ тук там, защото младото поколение вече не се занимава с градинарство.