НОВИНИ

Българските институции се пребориха за изоставено българче в Швеция

Сега ще ви разкажем за едно бебе, родено в Швеция от българска майка и изоставено там на грижите на социалните институции. Истинска битка водят българските институции, за да го приберат от Швеция. Съдбата на двумесечното момиченце се решава буквално за 24 часа. И в крайна сметка историята е с щастлив край.

Милена Кирова
от Милена Кирова оператор: Станислав Ангелов
18:33, 13.10.2016
Чете се за: 01:06 мин.
У нас

Това е история за полета към дом и семейство, отвъд границите - държавните и човешките. Тя се родила на място, което наричаме чужбина и останала сама. Наричаме малкото момиче Ана. Бебето, проплакало в Швеция, но след като майка му - българка - го оставила още в родилното, то било настанено при приемна майка. Освен цялата си любов тя му дала и име. Така нашата Ана прекарала два месеца в Швеция. В момента, в който българските институции разбрали за нея, имали 24 часа, за да направят всичко възможно бебето да се прибере у дома, според регламент за българчетата, родени в чужбина.

Офелия Кънева - председател на Държавна агенция за закрила на детето: Винаги има опасност, когато детето не е на територията на страната, и ние не си свършим адекватно работата, то да остане под грижата на социалните служби. Ние не позволихме едно българско дете да бъде загубено някъде по света.
Детелина Котевска - началник отдел "Дейности и мерки по закрила на детето" към Агенцията за социално подпомагане: Ще бъде предприета мярка за закрила - настаняване в приемно семейство - това е най-добро за детето.


;

Две жени, две майки - едната от България, другата от Швеция, си предават отговорността за съдбата на един нов живот на летището. Без думи, само с жест.

Палмина Димитрова - приемна майка: Тя ме прегърна 4-5 пъти, разцелува ме, целуна бебето по челцето. Предаде ми го с една голяма любов, детето да се гледа с голяма любов в нашето семейство, да бъде обгрижвано.
Симеон Иванов - социален работник: Приемната майка сподели, че това е едно от най-спокойните деца, които е имала, а тя е имала много случаи като приемен родител.

От тук пътят на Ана продължава към новия й дом, в китно планинско градче. В последните години броят на приемните семейства се увеличава. За 2016-та общият брой, вписан в Регистъра към 31 август е 2 509, а настанените деца са 2 390.

Палмина Димитрова - приемна майка: Единственото, което си пожелавам е да бъдат щастливи в живота и им пожелавам на добър час.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ограничават дарителските кампании в пловдивските училища
Ограничават дарителските кампании в пловдивските училища
Омбудсманът Мая Манолова ще остане при миньорите в рудник Бабино
Омбудсманът Мая Манолова ще остане при миньорите в рудник "Бабино"