НОВИНИ

"Българските художници днес" - най-новият проект на "Квадрат 500" ​

"Българските художници днес" е най-новият проект на Националната галерия "Квадрат 500" като част от програмата за нейния 70-ти юбилей. Проектът е за пет години, по време на които ще бъдат представяни големите имена и процесите на съвременното българско изкуство за периода от края на 80-те години на 20 век до днес. И първата изложба от проекта е на Стоян Цанев, чието присъствие в художествения живот се откроява вече няколко десетилетия.

Петя Тетевенска
от Петя Тетевенска
10:45, 28.03.2018
Чете се за: 00:31 мин.
Още

Стоян Цанев е график, живописец и керамик. Неповторимата артистичност и философският език на неговите работи не спира да привлича ценителите, макар че през последните години се е усамотил в малко бургаско село.

Стоян Цанев - художник: Сега наистина картини се правят в една абсолютна самота 9.05 и както казваш, би трябвало и да се види това, да има и думи около картините, и коментари и така 9.15

Държавните и общински галерии за 30 години не са откупили нито една негова работа - големият проблем на този период беше липсата на пари за попълване на фондовете.

Елица Терзиева - куратор на изложбата: Има огромни празноти в тези последни 30 години, както материално - липсват творби, които да онагледяват тези процеси, така и мисля, че в осмислянето на всички тези художествени явления има много какво да се работи. 15.34

Следващият автор в проекта е Димо Колибаров, негови творби ще видим в залите на Княжеския дворец само след 2 дни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Община Плевен ще покаже в изложба извадените боклуци от Тученишката река
Община Плевен ще покаже в изложба извадените боклуци от Тученишката река
Борисов: 1 227 000 пенсионери ще получат великденски добавки
Борисов: 1 227 000 пенсионери ще получат великденски добавки