НОВИНИ

Българските миньори и заетите в индустрията са с най-ниски заплати в ЕС

Въпреки че работят колкото своите западни колеги, българските миньори остават зле платени. Това показват данни на Конфедерацията на независимите синдикати в България. Според тях средната заплата в добивния сектор през миналата године е била 697 евро - за сравнение в Испания тя е 3889 евро, а в съседна Румъния - 1116 евро.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
19:01, 02.11.2016
Чете се за: 00:54 мин.
У нас
Българските миньори и заетите в индустрията са с най-ниски заплати в ЕС

Дори и тези данни обаче не са реални, според миньорските синдикати. В тях освен заплатите на редовите служители, влиза също така и възнаграждението на ръководния ешалон. Има и друг парадокс: докато заплатите на работниците са ниски, тяхната производителност е близка до тази в Евросъюза. Подобна е и ситуацията в преработващата промишленост. аа

Валентин Вълчев, председател на миньорския сандикат към КНСБ: Вече има много от работещите в нашия минно-добивен бранш, които казват директно аз не искам да работя за тази заплата, при тези условия, при този начин на живот.Синдикатите се стремят да помагат там където е възможно съвместни проверки да правим, да даваме напътствия, да следим дали се инвестира за по-добри условия на работещите.

Минното дело заема 1,2% от добавената стойнност средно в Европейския съюз. В България този показател е по-голям - 3,5 на сто. Заетите също са повече - 1,4% срещу 0,5% в ЕС.

Данните показват още, че въпреки ниските заплати, печалбите в рудодобива и преработващата промишленост са добри. Така средната рентабилност у нас е 31,7% за минното дело, при 21,7% в ЕС. При преработващата промишленост печалбите за България също са по-високи.

Любен Томев, директор в КНСБ:
Според нас е на лице социален дъмпинг и откровенна политика на поддържане на ниска цена на труда, която далеч не съотвества на производителността на труда.
Налице е съществен проблем при разпределение на добавената стойност между труда и капитала в полза на капитала и разликата между заплащането на труда между България и останалите нови страни членки в номинално изражение е от 50% до 80%.

От синдикатите в момента преговарят за увеличение на работните заплати на миньорите с между 10 и 20% догодина. Преговорите трябва да завършат до декември.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Малките репортери на БНТ с награда от конкурса Сърце и слово срещу наркотиците
Малките репортери на БНТ с награда от конкурса "Сърце и слово срещу наркотиците"
Представят в изложба историята на българския “Ротари” клуб
Представят в изложба историята на българския “Ротари” клуб