НОВИНИ

Българските миньори са сред най-ниско платените в Европейския съюз

Това показват данни на КНСБ, представени днес. Средната заплата в добивния сектор през миналата године е била 697 евро - в Испания тя е 3889 евро, а в съседна Румъния - 1116 евро.

българските миньори сред ниско платените европейския съюз
bnt avatar logo
от БНТ
15:25, 02.11.2016
Чете се за: 00:27 мин.
У нас

Данни, обаче, са завишени, защото в тях е взета средната заплата както на работниците, така и на ръководния ешелон, допълват от КНСБ. Има и друг парадокс: докато заплатите на работниците са ниски, тяхната производителност е близка до тази в Евросъюза.

Така се оказва, че за едни и същи усилия българите получават в пъти по-малко от европейските си колеги. Подобна е и ситуацията в преработващата промишленост.

Валентин Вълчев, председател на федерацията на миньорите към КНСБ: Много от работещите в нашия минно-добивен бранш, които казват директно аз не искам да работя за тази заплата, при тези условия, при този начин на живот. Аз за тези пари няма да работя. Синдикатите се стремят да помагат там където е възможно, съвместни проверки да правим, да даваме напътствия, да следим дали се инвестира за по-добри условия на работещите.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Руският външен министър на посещение в Гърция
Руският външен министър на посещение в Гърция
Протест срещу строителството в парк Бедечка
Протест срещу строителството в парк "Бедечка"