НОВИНИ

Българските музиканти възхитиха Лондон

Близо хиляда души аплодираха концерта на български музиканти в Лондон. Вчера едни от най-обичаните ни изпълнители изязоха на една сцена, заедно с Лондонския камерен оркестър и Българския хор в британската столица. "Кадоган хол" е сред най-известните концертни зали в Лондон. Някогашната църква днес е основно място за изява на Кралския филхармоничен оркестър.

Айше Сали
от Айше Сали
20:55, 21.05.2016
9469
Чете се за: 00:46 мин.
Още

Възхищение сред британците и сълзи сред българите предизвика двучасовият концерт на нашите музиканти в Лондон. Кавалът на Теодосий Спасов, "Мистерията на българските гласове" и клавишите на виртуозните пианисти Ангел Заберски, Живко Петров, Иван Янъков и Георги Черкин срещнаха фолклора, класиката и джаза на сцена, осветена в цветовете на българското знаме.

Теодосий Спасов, кавал: "Свиря за втори път в Кадоган хол.Това е една прекрасна зала именно за такива акустични концерти. Българската музика със своето разнообразие пасва навсякъде."
Ангел Заберски, пианист: "Усещането все още го чувстваме, все още живеем с него. Може би трябва да мине малко време, за да осъзнае човек къде е бил и какво се е случило и какво е дал от себе си."

Изявата на българските музиканти е част от подготовката на страната ни за председателство на Европейския съюз. Концертът е организиран от Българския културен институт в Лондон, а малко пред началото му министър Вежди Рашидов отличи със "Златен век" личности, спомогнали за разпространението на българската култура в Обединеното кралство.

Вежди Рашидов, министър на културата: "Този период бихме искали да покажем цялата мощ на българската култура във всички сфери. Не само в изобразителното изкуство и в операта, но и в киното, театъра и литературата."

Празникът на българската музика беше уважен от редица чужди дипломати. Сред гостите беше и княз Кирил.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Габрово заживя в ритъма на карнавала
Габрово заживя в ритъма на карнавала
Родопското село Момчиловци стана здравен и духовен център
Родопското село Момчиловци стана здравен и духовен център