НОВИНИ

Българските общини искат подновяване на процеса на децентрализация

Българските общини ще поискат подновяване на процеса на децентрализация, с фокус върху финансовата децентрализация, на среща с Постоянната комисия по регионалната политика и местно самоуправление в Народното събрание, която предстои през следващите дни, заяви кметът на Троян и заместник-председател на Управителния съвет /УС/ на Националното сдружение на общините в България /НСОРБ/ Донка Михайлова.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
16:17, 20.06.2017
Чете се за: 01:01 мин.
У нас
българските общини искат подновяване процеса децентрализация

Кметът на община Враца и член на управителния съвет на сдружението Калин Каменов е домакин днес на изнесено заседание на съвета. На пресконференция Донка Михайлова посочи, че два са акцентите в дневния ред на заседанието: анализ на резултатите от състоялите се срещи с ресорни министерства и предстоящите преговори между НСОРБ и правителството по параметрите на бюджет 2018 година.

"Отчетните числа за изпълнението на общинските бюджети за 2016 г. са добра база за преговори", каза заместник-председателят на НСОРБ и допълни, че през миналата година събираемостта на местните приходи се е увеличила с 16 на сто или около общо 119 милиона лева. Над 70 на сто е изпълнението на приходите от данъците върху недвижимите имоти и моторните превозни средства във всички общини. Тези средства са около 4,5 на сто от всички приходи на общините, но с тях се финансират 85 на сто от всички услуги в тях, допълни тя.

От друга страна 60 на сто са трансферите от централния бюджет към общинските бюджети, но едва 10 на сто от тях могат да се пренасочват от общинските съвети или да се използват за общински политики, допълни Донка Михайлова. Тя отбеляза, че това води до отсъствие на местно самоуправление. Михайлова каза, че вече няма да се срамуват да говорят за възнагражденията на общинските служители. По думите й те остават "обидно ниски", въпреки увеличението от 10 на сто в началото на годината. Тя допълни, че НСОРБ има намерение да преговоря за подобряване на механизма за определяне на общата изравнителна субсидия за общините, който сега е неясен.

В заседанието на УС на НСОРБ, което започна, по традиция са поканени да участват кметовете на 10-те общини в област Враца. Пред кметовете - членове на управителния съвет, ще бъде представен пилотният проект за центрове за независим живот, в които се предоставят интегрирани медико-социални грижи на възрастни и самотноживеещи хора. Проектът се изпълнява от Българския Червен кръст с подкрепата на Швейцарското правителство и в партньорство с Швейцарския Червен кръст в общините Враца, Криводол, Бяла Слатина и Оряхово.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Григор Димитров среща Жулиен Бенето в Лондон
Григор Димитров среща Жулиен Бенето в Лондон
Кои ще са приоритетите в дигиталното портфолио на Мария Габриел?
Кои ще са приоритетите в дигиталното портфолио на Мария Габриел?