НОВИНИ

Българските общини са усвоили над 4 милиарда евро по европейски програми

Българските общини са усвоили повече от 4 милиарда евро през първия програмен период на Европейския съюз и са най-успешния бенефициент в страната по европейските програми, съобщи изпълнителният директор на Националното сдружение на общините в република България /НСОРБ/ Гинка Чавдарова. Тя коментира актуални проблеми на местното самоуправление на Деветата среща на побратимените градове от България и Русия, която се провежда в Добрич.

bnt avatar logo
от БТА
13:50, 28.06.2016
Чете се за: 00:40 мин.
У нас
българските общини усвоили милиарда евро европейски програми

С финансовия ресурс е подобрена общинската инфраструктура, ремонтирани са сгради на училища, детски градини, пътища, изградени са детски площадки, паркови пространства и други, каза Гинка Чавдарова. Изпълнителният директор на НСОРБ допълни, че през изминалите седем години от програмния период общинската администрация е придобила качествено нова експертиза. По думите й е създаден и специален фонд - "ФЛАГ", за да се осигури равен достъп за общините до европейските средства.

НСОРБ настоява за преструктуриране на данъчната система, така че общините също да имат собствени доходи и да бъде постигната реална финансова децентрализация в следващите години, заяви изпълнителният директор на сдружението. Чавдарова добави, че общините понякога плащат висока цена за постигнати компромиси с централната власт. По думите й сдружението полага усилия за решаване на един от най-щекотливите проблеми на местното самоуправление - обявяването на обществени поръчки, като при нарушение на законодателството общините търпят големи финансови санкции.

НСОРБ създаде централен орган, който при големи покупки от общините ще обявява общи обществени поръчки, за да се постигнат и по-ниски цени, каза Чавдарова. От определените с поръчката трима-петима доставчици всяка община ще може да избира от кого конкретно да купуват стоки и услуги.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Европейският парламент поиска незабавно излизане на Великобритания от ЕС
Европейският парламент поиска незабавно излизане на Великобритания от ЕС
Спецпрокуратурата пое разследването за престрелката в Слънчев бряг
Спецпрокуратурата пое разследването за престрелката в Слънчев бряг