НОВИНИ

Българските полярници поеха през протока Дрейк

"Хесперидес" е флагманът на испанската полярна армада. Съоръжен е с научно-изследователска апаратура. Тръгнал от испанското пристанище Картаген в края на октомври и ще се прибере пак там след петмесечно кръстосване на полярните ширини.

Цветелина Атанасова
от Цветелина Атанасова
10:15, 05.01.2016
Чете се за: 00:52 мин.
Истории
българските полярници поеха протока дрейк

Багажът е по каютите. Капитанът Хулио Албаладеко Лопес лично провежда инструктажа – информация за кораба, екипажа, правила на поведение, научни и други проекти, по които се работи през сезона.

И нещо много важно – подготвя ни психически, че преминаването през пролива Дрейк няма да е от най-приятните преживявания... С препоръката багажът да бъде укрепен. Очакванията са за 4,5 метра вълни. В очите на част от групата се появява притеснение, което нараства...


;

Корабът се носи плавно във водите на канала Бигъл. Минаваме като през лабиринт от малки островчета. Някои от тях са завзети от различни видове пернати, други стоят като зелени оазиси сред спокойната, синя шир и само кацналият върху тях самотен бял фар по някакъв начин нарушава идиличната картина. Ревящите 50 и Южният океан са някъде пред нас.

;

След почти 6 часа в спокойните води на Бигъл се появява вятър и вълни – ясен белег, че навлизаме в Дрейк.

Част от групата се закотвя по койките. Скьрцане, плисък на вълни... пореден инструктаж – този път за ползването на специалните облекла по тези ширини - „Мustang”.

Времето минава бавно. При тези вълни най-разумното е да се спи, но думата на капитана е закон. Кани оцелелите от морска болест на раздумка. Приятно му е, че вече трета година част от българските полярници отиват на Ливингстън с кораба, на който е капитан. В каютатта му стои знакът на Българския антарктически институт. Има и различни български сувенири. Както се казва, няма по-добро от добрия съсед! В случая това са българската и испанската полярни бази.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българските полярници поеха през протока Дрейк
Българските полярници поеха през протока Дрейк
Ново бебе в спортна редакция: Иван Петров стана татко
Ново бебе в спортна редакция: Иван Петров стана татко