НОВИНИ

Българските посредници на търговия с криптовалута нямат банка от 6 декември

Посредниците на сделки с биткойни у нас се оказаха без банка, след като обслужващата ги прекрати работата с тях. От компаниите подозират, че причината е нова измамна схема свързана с криптовалутата. От кредитната институция обясняват спирането с искане на банки партньори.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
19:59, 08.12.2017
Чете се за: 01:15 мин.
У нас

Българските посредници на търговия с криптовалута от 6 декември нямат банка. Единствената към момента кредитна институция, която ги е обслужвала се отказва.

Владислав Драмалиев: Просто реши, че няма да предоставя повече услуги на тези компании и ги помоли да изтеглят парите от сметките ѝ и да престанат да бъдат клиенти на съответната банка.

От банката, която е обслужвала биткойн търговците обясниха за По света и у нас, че голяма част от партньорските им кредитни институции отказват да приемат покупко-продажба на криптовалути и затова тя спира работата с българските брокери. От банката обаче уточняват, че всеки от търговците има достъп до парите си, за да се разплаща нормално с клиентите си.

Владислав Драмалиев: Факт е, че българските брокери не всички са задължени да взимат много лична информация от клиентите си и това до някаква степен улеснява този вид нелегални дейности. Възможно е един от големите брокери на криптовалути така да е имал проблеми, или да е предизвикал проблеми на банката, не е ясно каква е ситуацията и какъв точно е бил проблема.

В момента най-честата схема за измама е източване на банкови сметки на клиенти за плащане на биткойни, без пострадалите дори да подозират. Тъй като у нас няма правила за работа с криптовалути както и голяма част от участниците са анонимни, това прави схемата почти недоказуема. Не трябва да се бъркат електронните пари с криптопарите. Докато едните се създават централизирано, другите се добиват или както е по-популярен термина - копаят с използването на повече компютърна мощност.

Петър Андронов: През 18 век са документирани първите подобни революции в кавички, или еволюции, балони. Тогава в Холандия са продавани луковици от лалета на цената на къща.

На колко точно възлизат оборотите на биткойни у нас няма точна информация. В световен мащаб пазарната стойност на валутата достигна над 270 млрд. долара като цената на биткойнта вече е над 15 хиляди долара. Очаква се до дни да се появят фючърси за биткойни. Само за година цената на криптовалутата е скочила в пъти, което кара експертите да се съмняват, че се образува нов балон.

Петър Андронов: Точно това е смисъла на тази схема, да знаем всички, че има двама милиардери световни и да си купим такова, за да подхраним отново тази, да не я наричам пирамида, а да речем схема.

Докато криптотърговците не открият нова банка партньор, те не могат да работят.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Студентите с призив за безопасно и отговорно празнуване на 8-и декември
Студентите с призив за безопасно и отговорно празнуване на 8-и декември
Прокуратурите на България и Сърбия ще си сътрудничат
Прокуратурите на България и Сърбия ще си сътрудничат