Българските превозвачи се готвят на 27 март за протест пред Европейския парламент в Страсбург срещу очакваното гласуване на пакет "Мобилност". Това съобщи в Сутрешния блок на БНТ Николай Рашков от Съюза на международните превозвачи.

Николай Рашков, член на Съюза на международните превозвачи: Обмисляме наш протест в Страсбург, който ще заяви позицията ни, а именно, че в сегашния му вид пакетът е безумен и недомислен. Абсолютен прецедент е как той бива прокаран да влезе в последния възможен момент в сегашния парламент.

Превозвачите се събират в събота за окончателно обсъждане, но ако в понеделник евродепутатите одобрят проекта за дневен ред, протестът ще бъде проведен на 27 март.

Ще се настоява новият Европейски парламент да преразгледа отново проекта за европейско законодателство в детайли и да не се бърза в последните дни на стария.

Николай Рашков, член на Съюза на международните превозвачи: Ако пакетът влезе в този вид, малките фирми ще фалират, а големите ще се изнесат от България.

Според Рашков това ще се отрази на българската икономика, тъй като секторът произвежда 18% от БВП и наема около 150 000 души.

Защо пакетът "Мобилност I", който урежда законово правилата за товарните превози в ЕС, е толкова важен за френския президент Еманюел Макрон, вижте в репортажа на Юлия Талева във видеото:

Предстои решаваща седмица за пакета "Мобилност"

Предстои решаваща седмица за пакета "Мобилност"

Следващата седмица ще е решаваща за пакета "Мобилност". Премиерът Борисов и българските евродепутати коментираха в Брюксел, че ще направят всичко възм...