НОВИНИ

Българските превозвачи ще искат компенсации за щетите от блокадата

Съюзът на международните превозвачи в България ще подадат искове за компенсации и обезщетения за нанесените им материални и морални щети по време на блокадата както в български, така и в гръцки съдилища. Това каза в интервю за БТА председателят на съюза Йордан Арабаджиев.

bnt avatar logo
от БТА
15:38, 29.02.2016
Чете се за: 01:19 мин.
У нас
българските превозвачи искат компенсации щетите блокадата

Той подчерта, че от 9.00 часа тази сутрин е влязло в сила споразумението с протестиращите фермери от Гърция и на този етап всички гранично-пропусквателни пунктове са отворени и минаването през тях е безпрепятствено и без напрежение на всички превозни средства.
"Битката" за това кой, как и кога ще мине през граничната бразда продължи 40 дни, като най-тежко това се отрази на превозваческите фирми, отделно индиректно пострада като цяло и българската икономика. Арабаджиев добави, че за няколко часа ще организират контрапротест и ще спрат вноса на гръцка селскостопанска продукция на българска територия, ако фермерите си позволят да нарушат споразумението.

;

Цялото интервю с председателят на съюза Йордан Арабаджиев

Въпрос: Стоят ли все още заградителните съоръжения и тракторите на гръцките фермери?
Отговор: Загражденията и атрибутите, които гръцките фермери използваха по време на блокадата като палатки, барбекюта и други, са премахнати, има още малко трактори на Прамахон, но всичко се изнася и мисля, че няма никакви индикации за напрежение.



Въпрос: Колко от превозваческите фирми, засегнати от блокадите, са членове на Съюза и предвиждате ли някакви помощи?
Отговор: 85 са фирмите, членки на Съюза, които са пострадали. Не се предвиждат компенсации. Поради тази причина сме предвидили да подадем искове в гръцки и български съдилища, в зависимост от коя страна на границата са били автомобилите и на чия територия са възникнали загубите.


Въпрос: Какви са прогнозите за загубите, които търпят превозвачи и други фирми?
Отговор: Наистина имаме само прогнозни резултати, като цифрата е някъде около 12-13 милиона евро - преки и косвени щети за българските превозвачи. Освен това има щети за цялата българска икономика. Към момента нямаме информация за фалирали български превозвачи заради гръцката блокада, но стотици са българските превозвачески фирми, които понесоха щети през този период. Освен преките загуби те претърпяха и щети свързани със загуби на пазари и пропуснати ползи. Надяваме се чрез действията, които сме предприели да постигнем някакъв резултат, който да обезпечи поне част от загубите на колегите.


Въпрос: Ще се обърнете ли към Европейския съюз за компенсации?
Отговор: Ние още в самото начало информирахме както Европейската комисия, така и еврокомисаря по транспорт, Генералната дирекция, еврокомисаря по вътрешния пазар, но не очакваме от ЕК да има някакви компенсации, той като това не се е случвало досега при подобни казуси.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БДЖ осигурява 14 000 допълнителни места във влаковете за празничните дни
БДЖ осигурява 14 000 допълнителни места във влаковете за празничните дни
Мигранти разбиха оградата при гръцко-македонската граница
Мигранти разбиха оградата при гръцко-македонската граница