Българските студенти могат да кандидатстват по програма "Цифрова възможност за студентите" за платени стажове в сфери, свързани с развитието на изкуствения интелект. Общо до края на 2020-та 6 хиляди студенти от Европейския съюз могат да използват тази възможност.Това стана ясно на конференция за изкуствения интелект и висшето образование на просветното министерство.

Само за седем месеца след началото на "Цифрова възможност за студентите "в програмата са участвали 2 000 студенти. Според Мария Габриел участието на български студенти ще им даде шанс за по-добра професионална реализация, тъй като платформата „Еразъм интерн“ прави директен контакт между студенти и фирми.

Мария Габриел, еврокомисар по цифровизацията& Това позволява най- вече стажът да не е само за IT специалисти. Нека има повече студенти- строителство, архитектура, медицина, земеделие, култура, защото новите технологии могат на тях да дадат друга перспектива, друга нова идея.
Часове по медийна грамотност в училище предлага Мария Габриел

Часове по медийна грамотност в училище предлага Мария Габриел

Всеки вторник всяко училище в Европа да отделя 10 минути за медийна грамотност. Това предлага българският комисар Мария Габриел, която за първи път та...

А тъй като се очаква 60% от сегашните работни места да изчезнат, Европа ще има силна нужда от специалисти по изкуствен интелект и интерактивно образование.

Красимир Вълчев, министър на образованието и науката: Това означава да се променят учебните програми във висшите училища, методите на преподаване, няма как да искаме да направят младите хора креативни, ако те самите нямат креативни методи на преподаване, няма образователни иновации.
МОН подготвя нова програма: IT бизнесът влиза в училище

МОН подготвя нова програма: IT бизнесът влиза в училище

Нова национална програма подготвя просветното министерство - "IT бизнесът влиза в училище". Това каза на изслушване в Народното събрание министърът на...

Бяха подчертани и етичните аспекти на процеса- не трябва да се допуска изкуствения интелект да взима решения вместо човека. Обратно, той трябва да е помощник в ежедневието му- да му каже сутрин има ли някъде задръстване или като тази платформа, представена днес, да определи човек ли стои зад дадена снимка или машина.

Николай Бабев, студентски партньор на IT-фирма: Много сме далеч от този момент, в който машините ще ни сменят, по-скоро мога да кажа, че изкуствения интелект ни помага хората да си развиваме нашето критично мислене, да измисляме по- умни идеи и така да движим света напред.

През 2021 година започва нова европейска програма "Цифрова Европа" с бюджет 9 млд. евро.