НОВИНИ

Българските ТОП 100 фирми са били жертва на кибератаки

Всички фирми от първата стотица на България са били подложени на хакерски атаки, заяви на пресконферениця комисар Явор Колев от ГДБОП. Оказва се, че 37% от компаниите у нас нямат план за действие при кибератака. Все по-често жертви на хакери са и обикновените граждани.

Николай Минков
от Николай Минков
18:07, 07.11.2017
Чете се за: 01:11 мин.
У нас

24% от икономическите престъпления през миналата година са дело на хакери.

Юлиян Бориславов е управител на хостинг доставчик, който се грижи за над 60 хиляди уебсайта у нас и в чужбина. Признава, че най-големи финансови щети нанасят атаките срещу операционните системи, чрез които хакери спират достъпа на потребителите до онлайн услугите на неговите клиенти.

Юлиян Бориславов - управител на хостинг доставчик: "Самите киберпрестъпници са доста изобретателни и реално погледнато една абсолютно непривидна за нас имейл кореспонденция може да доведе до открадване самоличността на различни интернет профили".

Според ГДБОП не по-малко опасни са атаките, при които хакери прихващат електронната кореспонденция между бизнеспартньори.

комисар Явор Колев - началник на отдел "Трансгранични престъпления" в ГДБОП: "И в определен етап се атакува някаква транзакция като се променя банковата сметка, със сметка на финансово муле и парите вместо да отидат партньора на, търговския партньор отиват в сметките на организираната престъпност."

За да се предпази от хакери Юлиан Бориславов е ангажирал експерти по киберсигурност, които са проучили слабите места на неговите кибермрежи.

Юлиян Бориславов - управител на хостинг доставчик : "Ние се стараем да внедряваме най-новите технологични устройства, които ни помага да взимаме превантивни мерки върху опазване сигурността на нашите потребители да предпазваме техните приложения."

На кибератаки освен фирми и държавни институции са подложени и гражданите. Технологиите позволяват на хакерите да ни сканират банковите карти докато сме в метрото, в ресторант или на концерт.

Ето тази простичка лепенка може да предпази вашите кредитни карти от сканиране от страна на хакери и нейното източване. От ГДБОП предупреждават още да внимаваме какво правим и с кого пред камерите на компютрите.

комисар Явор Колев - началник на отдел "Трансгранични престъпления" в ГДБОП: "Атаките са свързани със сексуалното изнудване на ..възрастни, а така също и на малолетни".

От ГДБОП съветват да не посещаваме съмнителни сайтове и още.

комисар Явор Колев началник на отдел "Трансгранични престъпления" в ГДБОП: "Да използваме операционни системи легални. Да използваме антивирусни програми за достъп до различни платформи. Да използваме сложни и различни пароли".

И да не отваряме прикачени файлове от непознат домейн.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нова дискусия за реформите в ТЕЛК
Нова дискусия за реформите в ТЕЛК
Училище Алеко Константинов вече има велостойки
Училище "Алеко Константинов" вече има велостойки