НОВИНИ

Българските власти изразиха безпокойство заради случващото се в Македония

Премиерът Герджиков изрази безпокойство от случващото се в Македония. Там 109 души потърсиха медицинска помощ, след като демонстранти нахлуха снощи в парламента, след избора на етнически албанец за председател. Точно тази стъпка на опозицонните социалдемократи на Зоран Заев и албанските партии запали искрата на недоволството и то премина в насилие.

българските власти изразиха безпокойство заради случващото македония
bnt avatar logo
от БНТ
19:11, 28.04.2017
Чете се за: 00:40 мин.
У нас
Огнян Герджиков - служебен министър-председател: Искам да припомня, че нещо подобно имаше и в нашата история на 10 януари 1997 г. Предполагам, че си спомняте - беше атакуван парламентът. Сега по подобие виждаме този в Македония, което, разбира се, нас не може да не ни безпокои, защото ние не можем да поощряваме насилствени действия, които са предизвикани от изравнените сили между управляващи и опозиция. Но ние искаме да призовем да се решават въпросите съгласно правовия ред, съобразно демократичните принципи и това е нашият апел.
Ради Найденов - служебен министър на външните работи: Действително тези процеси будят загриженост от нас. Македония е близка съседна държава и не е възможно да бъдем несъпричастни с това, което се случва там. Ние никога няма да приемем формата на насилие или насилие под какъвто и да е начин, упражнен в политическия живот като средство за разрешаване на проблемите. Необходим е диалог, необходима е защита на интересите на хората в духа на европейските решения на такива спорове. Това е нещо, което е преживявала и Централна, и Западна Европа в по-отдалечен период от време. Заради това аз считам, че нашата позиция, може би, ви се струва сдържана, но тя е последователна, тя е стабилна и смятам, че е добрата основа за развитието на отношенията със съседните ни държави.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Във Виница няма място за две групи от детска градина
Във Виница няма място за две групи от детска градина
Журналистите Коста Филипов и Любчо Нешков за неспокойството в Македония
Журналистите Коста Филипов и Любчо Нешков за неспокойството в Македония