В големите вериги магазини рядко се намира български боб. За сметка на това навсякъде се продава вносен, показа репортерската ни проверка. Етиопия, Китай, Казахстан, Аржентина и Полша са основните държави, от които се внасят традиционната за българската трапеза бобова култура.

Гоце Делчев

Реколтата от български боб тази година е добра, а цените са между 5 и 6 лева за килограм. По-едрият стар фасул, продаван като „Смилянски“, пък достигна цена от 12 лв/кг. Семейството на Каймушка Хаджиева от гърменското село Огняново все още произвеждат традиционната зърнена култура.

Миналата година с боб са били засадени не повече от 5000 декара в страната . Добивите от декар също намаляват – средно около 105 кг/дка, докато в предишни години те са достигали близо 150 кг от декар. По селата все още може да се види прекрасна есенна картина: боб, разстлан направо върху тротоара под последните горещи лъчи на слънцето.

Според специалистите фасулът е мощен доставчик на фибри, витамини, протеини и важни хранителни вещества. Последните проучвания показват, че консумацията на зелен боб оказва благоприятно влияние при онкологичните заболявания.