Руското външно министерство отзовава български дипломат от посолството ни в Москва. Това е реципрочна мярка в отговор на решението на страната ни в края на октомври да обяви за персона нон грата дипломат от Руското посолство заради шпионаж.

Вижте повече подробности в прякото включване на Вера Александрова.

Посланикът на Република България в Руската федерация Атанас Кръстин е бил извикан днес в Министерството на външните работи в Москва, където му е връчена нота.

С нея, позовавайки се на принципа на реципрочността, Министерството на външните работи на Руската федерация обявява за персона нон грата български дипломат от посолството ни в Москва. Той е с ранг, равностоен на ранга на руския дипломат в София, който беше обявен за персона нон грата в края на октомври 2019 г.

Напрежението между Москва и София по тази тема започна в края на октомври. България поиска да бъде отзован дипломат от Руското посолство у нас, който се е опитал да придобие от високопоставен служител информация, представляваща държавна тайна. Дипломатът беше принуден да напусне страната ни.

Според директора на Института за икономика и международни отношения Любомир Кючуков днешното отзоваване на българския дипломат изчерпва този казус.

Любомир Кючуков - директор на Института за икономика и международни отношения: Тук въпросът не беше дали, а кога. В този смисъл реакцията беше очаквана. Обикновено на такива казуси не се дава излишна публичност, но дотолкова, доколкото у нас шпионските скандали от преди месец получиха своята висока степен на публичност и бяха в определен политически контекст вътрешно- и външнополитически, сега следва и съответната реакция.
Руският дипломат, обвинен в шпионаж, напусна страната, отказаха виза на друг

Руският дипломат, обвинен в шпионаж, напусна страната, отказаха виза на друг

Руският дипломат, обвинен в шипонаж, е отпътувал от София заедно с цялото си семейство. Това съобщиха от Министерството на външните работи, след като...

В Народното събрание Тома Биков от ГЕРБ цитира външния министър Екатерина Захариева, която ги е уведомила, че разговорът на посланик Кръстин в руското външно министерство е бил съвсем добронамерен.

Тома Биков - ПГ на ГЕРБ: Смятам, че отношенията между България и Русия нямат промяна към този момент и общите проекти и добронамереността между двете страни остава валидна. Просто това е едно реципрочно действие, което руската страна практически е длъжна да направи.

Според БСП е лошо, когато се стигне до изгонване на диломат. От левицата смятат, че този факт и изявленията на президента Путин вчера, че се бави изграждането на газопровода "Турски поток" означават, че има проблем. Определят отговора на премиера Борисов на вчерашните думи на руския президент като недостатъчно премерен и ясен.

Кристиан Вигенин - ПГ на "БСП за България: Ние призоваваме и министър-председателя, и правителството като цяло да направят един внимателен преглед на ситуацията в отношенията между България и Русия в момента и да се опитат да нормализират тези взаимоотношения и да видят къде са допирните точки и взаимноизгодните стъпки,които могат да бъдат направени.

България трябва да следва икономическите си интереси в отношенията си с Русия е мнението на Валери Симеонов от "Обединени патриоти".

Валери Симеонов ПГ та "Обединени патриоти":И от така наречения "Турски поток", и от евентуалното поемане на строителството на Белене. С други думи винаги трябва да стои въпроса какво печелим ние, защото практиката показва, че от всички тези големи проекти,големи шлемове и всякакви други измишльотини, България винаги е била губещата и винаги е била в позицията да бъде задължена да купува нещо, което не и трябва или да плаща неустойки.

Другите парламентарни групи се въздържаха от коментар по темата.

Българският дипломат трябва да напусне Руската федерация в указания в нотата 24-часов срок.


Москва обяви български дипломат за персона нон грата

Москва обяви български дипломат за персона нон грата

Посланикът на Република България в Руската федерация Атанас Кръстин бе извикан днес в Министерството на външните работи в Москва, където му бе връчена...