Докладът на правителството за състоянието на националната сигурност за 2016 година, в който се посочва, че Русия представлява риск за националната ни сигурност и за стабилността на Балканите, предизвика разнопосочни реакции в парламента. Повечето политически сили обясниха написаното с членството ни в НАТО и в ЕС, и с общата оценка на отношенията с Русия. Но за БСП записаното е груба грешка.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов беше умерен в оценката си , като според него текстът за заплахата от Русия е изваден от контекста.

Цветан Цветанов, председател на ПГ на ГЕРБ: Това, което мога да заявя категорично, е че ние сме удовлетворени от това, че се назовават нещата с истинските им имена. Разбира се, че в доклада има за анексирането на Крим, има за изострените отношения между ЕС - Русия - НАТО и разбира се, че в този доклад се говори за тази информационна война, която се води. Мисля, че не трябва да се оставяме на интерпретации и на тълкуване, а просто да се запознаем с текстовете, които по никакъв начин не създават предпоставки за едно противопоставяне.
Антон Кутев, зам. председател на ПГ на БСП за България: Последните няколко правителства показват определено антируски настроения. За мен, аз съм казал, че българските политици трябва еднакво добре да говорят и руски и английски .Това ,че бихме могли да поддържаме добри отношения с Москва, не значи, че се отказваме от евроатлантическата посока на България. Напротив, именно като членове на НАТО и ЕС ние можем да бъдем моста на тези световни сили с Русия и трябва да бъдем, защото имаме обща история.

Обединените патриоти демонстрираха разнопосочна реакция. Според проф. Станислав Станилов от АТАКА написаното в доклада е „глупост“. Но Милен Михов от ВМРО беше на друго мнение - според него Студената война се завръща в Европа.

Милен Михов, ПГ на Обединени патриоти: Докладът за националната сигурност в тази част много откровено и вярно отразява заплахите за националната сигурност, с които съществуват в региона и фактора Русия в тази посока.
Каракачанов: Налице е противопоставяне между Русия и НАТО

Каракачанов: Налице е противопоставяне между Русия и НАТО

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов коментира, че е налице противопоставяне между Русия и НАТО, но според него България няма нужда да взима и...

Лидерът на ДПС изненада със своя прочит на доклада , като акцентира не на тезата за заплаха от Русия, а на посочената опасност от възраждането на екстремистки формации.Той изрази учудване, че този пасаж убягва от вниманието на политиците и медиите,защото според него решението на този проблем трябва да се търси вътре в България. За отношенията с Русия заяви:

Мустафа Карадайъ, председател на ДПС: България е част от НАТО и ЕС и ние трябва да отчитаме този факт и отношенията НАТО - Русия, ЕС - Русия няма как да не влияят и върху нас.

Всички политически сили бяха единодушни, че не очакват написаното в доклада да влоши отношенията ни с Русия.

Пълният текст на Доклада за националната сигурност

Пълният текст на Доклада за националната сигурност

Министерският съвет на Република България публикува пълния текст на годишния доклад за състоянието на националната сигурност през 2016 г. Пълният тек...