Патриарсите на българската и на руската православна църква - Неофит и Кирил - отслужиха Света литургия в Москва. Там, на официално посещение, е българската църковна делегация, водена от патриарх Неофит.

Близо един час продължи официалната срещата на главата на Българската православна Църква патриарх Неофит с неговият домакин патриарха на Москва и на цяла Русия Кирил. Двамата разговаряха за наболелите проблеми в Православния свят преди насрочения за Юни всеправославен събор на остров Крит.

Кирил и Неофит обмениха мнения и позиции преди срещата на гръцкия остров. Иначе централна част от първия ден на посещението на църковната ни делегация водена от българския патриарх Неофит в Москва бе съвместната света божествена литургия с руския патриарх Кирил в най-големият женски манастир в руската столица „Света Матрона Масковска".

Събитието бе знаменателно не само за монахините и вярващите, а защото за първи път двама патриарси отслужват в него Божествена литургия. След нея патриарсите - Неофит и Кирил - отслужиха молебен за новоканонизирания светия от двете църкви - архиепископ Серафим Богучарски, софийски чудотворец.

В словото си руският патриарх Кирил отбеляза мястото и значението на Свети Серафим в духовните връзки между двете църкви и народите ни. Той благодари на бившия премиер Симеон Сакскобургготски, към когото се обърна с обръщението "Ваше величество", казвайки, че по време на управлението на баща му - цар Борис - Свети Серафим е служил в България.

Патриарх Неофит благодари за канонизацията на Свети Серафим, подчертавайки неговата роля в духовния живот на България и признанието от вярващите у нас към него.