НОВИНИ

Българският и руския патриарх отслужиха обща света литургия в Москва

Патриарсите на българската и на руската православна църква - Неофит и Кирил - отслужиха Света литургия в Москва. Там, на официално посещение, е българската църковна делегация, водена от патриарх Неофит.

bnt avatar logo
от Николай Кръстев - кор. на БНР
17:54, 08.03.2016
Чете се за: 00:46 мин.
По света

Близо един час продължи официалната срещата на главата на Българската православна Църква патриарх Неофит с неговият домакин патриарха на Москва и на цяла Русия Кирил. Двамата разговаряха за наболелите проблеми в Православния свят преди насрочения за Юни всеправославен събор на остров Крит.

Кирил и Неофит обмениха мнения и позиции преди срещата на гръцкия остров. Иначе централна част от първия ден на посещението на църковната ни делегация водена от българския патриарх Неофит в Москва бе съвместната света божествена литургия с руския патриарх Кирил в най-големият женски манастир в руската столица „Света Матрона Масковска".

;

Събитието бе знаменателно не само за монахините и вярващите, а защото за първи път двама патриарси отслужват в него Божествена литургия. След нея патриарсите - Неофит и Кирил - отслужиха молебен за новоканонизирания светия от двете църкви - архиепископ Серафим Богучарски, софийски чудотворец.

В словото си руският патриарх Кирил отбеляза мястото и значението на Свети Серафим в духовните връзки между двете църкви и народите ни. Той благодари на бившия премиер Симеон Сакскобургготски, към когото се обърна с обръщението "Ваше величество", казвайки, че по време на управлението на баща му - цар Борис - Свети Серафим е служил в България.

Патриарх Неофит благодари за канонизацията на Свети Серафим, подчертавайки неговата роля в духовния живот на България и признанието от вярващите у нас към него.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Русенци искат да се асфалтират улици в район „Слатина”
Русенци искат да се асфалтират улици в район „Слатина”
Гърция затвори за журналисти зоната около пункта Идомени
Гърция затвори за журналисти зоната около пункта Идомени