НОВИНИ

Българският кардиолог проф. Иво Петров с престижна награда в Делхи

На престижния международен конгрес по инвазивна кардиология в Делхи първа награда получи известния наш кардиолог проф. Иво Петров - с аржентински корени, спасил толкова много хора с най-новите методи по ендоваскуларна терапия. Вече 10-та година конгресът се организира от професор Кхана - син на бащата на индийската кардиохирургия, с когото проф. Иво Петров и екипа му работят вече години наред.

bnt avatar logo
от Даниела Кънева
12:24, 29.07.2018
13242
Чете се за: 00:59 мин.
Още
проф. Иво Петров - инвазивен кардиолог: - От гледна точка на терапията едноваскларната терапия бих казал, че България е една от водещите страни в Европа и бих казал в света може би сме в първата десятка, като степен на приложение, на методиките и по степен на приложение на модерните методики. Една не малка част от модерните едноваскларни методики в България вече се прилагат много успешно и неслучайно наши български представители са много често канени по симпозиуми, по конференции и конгреси да изнасят своя опит.

БНТ: - На аржентинската си връзка ти прибавяш и една индийска връзка, защото само напоследък два пъти си в Индия. За какво в Делхи получи първа награда?

проф. Иво Петров - инвазивен кардиолог: Ние заедно с колегите от Национална кардиологична болница и нашия екип от Сити Клиник направихме първите два случая на ендопротезиране на аортата при разкъсване на аортата, при дисекация на аортата и тези случаи събраха наистина много голямо внимание и измежду повече от 30 представени случаи беше избрана именно тази тема, т.е. темата за ендопротезиране при дисекация на аортата при деца беше избрана като най-интересна и поради тази причина аз получих наградата. В България не се знае, Индия е втората като обем на медицински туризъм, т.е. много хора от цял свят отиват в Индия, за да се лекуват и то не само чрез йогийски и аюрведа практика, а и включително и за модерна медицина каквато е едноваскларната терапия. Индия за мен е велика страна. Велика в много аспекти. Най-вече в духовен. Аз наистина съм впечатлен от това как хората се отнасят помежду си и колко са позитивни независимо от затрудненията в живота и понякога бедите, които ги сполетяват и колко са позитивни един към друг и какво желание за взаимопощ имат. Наистина е впечатляващо.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съдът решава дали да остави в ареста момчето, намушкало съученик
Съдът решава дали да остави в ареста момчето, намушкало съученик
Валери Симеонов: Управлението е стабилно
Валери Симеонов: Управлението е стабилно