НОВИНИ

Българският хелзинкски комитет избра отец Паоло Кортези за "Човек на годината"

За десети път бяха раздадени наградите "Човек на годината" на Българския хелзинкски комитет. С голямата награда беше отличен отец Паоло Кортези, който през март тази година приюти семейство сирийски бежанци в църквата в Белене. Наградата за цялостен принос получи посмъртно Кристиан Таков, който до последно се бореше за реформа на българското правосъдие, а като преподавател вдъхнови хиляди студенти да се борят за справедливост.

Цанка Николова
от Цанка Николова
17:29, 11.12.2017
Чете се за: 00:33 мин.
У нас
българският хелзинкски комитет избра отец паоло кортези човек годината

Отец Паоло Кортези от Белене. Името му нашумя, след като свещеникът приюти в църквата в Белене сирийско семейство. След протест на местните жители, то беше принудено да напусне града. Отец Кортези получи смъртни заплахи и беше оттеглен от католическата църква, а в последствие напусна България. Няколко месеца по-късно той отново е у нас и се радва на голямата награда.

Паоло Кортези, носител на наградата "Човек на годината" на БХК: Не можем да бъдем безразлични, да се грижим само за себе си. Трябва винаги да бъдем отворени и да споделяме. Да строим мостове, а не стени.

Борбата за реформа на българското правосъдие и проблемите в съдебната система донесоха посмъртно наградата за цялостен принос на юриста и преподавател Кристиан Таков.

Галина Такова, дъщеря на Кристиан Таков: Той със сигурност много би се трогнал. Усещам, че той е с нас и ни подкрепя и искам да ви благодаря, че съхранявате неговата памет.

Тази година журито разгледа 36 номинации, а кандидатите трябваше да допринасят за общественото развитие, да бъдат оригинални и да вдъхновяват останалите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пловдив – с нови информационни карти по спирките
Пловдив – с нови информационни карти по спирките
Ресторанти и хотели в Пловдив и региона - пълни за Новогодишните празници
Ресторанти и хотели в Пловдив и региона - пълни за Новогодишните празници