НОВИНИ

Българският културен институт във Виена отбелязва своя 40-годишен юбилей

Българският културен институт “Дом Витгенщайн” във Виена празнува своя 40-годишен юбилей. Поредицата от тържествени събития по отбелязването му започна в четвъртък, първи декември.

Александър Детев
от Александър Детев
16:30, 02.12.2016
Чете се за: 01:12 мин.
Още
българският културен институт виена отбелязва своя годишен юбилей

Открита бе изложбата „ARTTRANSFORMERS” с платна, обекти и инсталация на шестима австрийски художници и на големия български творец и живописец Стоимен Стоилов.

Директорът на Института, професор Румяна Конева, определя тази изложба като “плод на австрийско-българските взаимоотношения”. За нея от изключително значение е фактът, че БКИ “Дом Витгенщайн” съществува вече 40 години и с откриването си още тогава е превъзмогнал границите на желязната завеса именно чрез културата.

По тази причина в приветствието си тя сподели, че за нея изложбата има и друго име -„Приятелство” (Freundschaft)



;

Събитието бе открито от Ернст Волер, председател на комисията по култура, наука и спорт към Виенската община и от австрийския куратор и изкуствовед Хартвиг Кнак.

Произведенията ще бъдат изложени до 24 януари, за когато е определен финисажът. Той ще включва подиумна дискусия на тема “Актуалното изкуство между значението и събитието”, придружена и от изпълнението на Александър и Константин Владигерови.

Експонатите ще могат да бъдат разгледани и от участниците в третата поред Интернационална и интердисциплинарна конференция за студенти и докторанти, която ще се проведе в сградата на Института между 7-ми и 9-ти декември. В миналогодишното издание на конференцията с тема „България в ХХI век: между традицията и иновациите. Исторически линии и актуални проблеми“ участваха студенти и докторанти от 14 страни и 21 университета.

;

БКИ “Дом Витгенщайн” ще завърши годината с два концерта, на формация Capella Splendor Solis и дуото Камен Воденичаров и Гергана Николаева, представяне на книгите “Власт и съпротива” на Илия Троянов и “Пътуване” на Анелия Хохвартер, както и подиумна дискусия на тема “Наследството на Витгенщайн” на 15 декември.Институтът приключва една динамична година, през която посрещна много български художници, скулптури, актьори и музиканти, творбите на Дечко Узунов, Емил Стойчев, Светлин Русев, Захари Каменов, Валентин Старчев, Любен Генов, Николай Янакиев, Свилен Блажев, Крум Дамянов и Вежди Рашидов, концерти на естрадната прима Йорданка Христова и пианиста Александър Хинчев, моноспектакли на Георги Мамалев и Бойка Велкова и много други.

В “Дом Витгенщайн” на 8 октомври се проведе и дебютното издание на Информационния ден на българите в Австрия, който събра над 350 наши сънародници на безплатни консултации с експерти по темите, необходими за легалното и успешно пребиваване в страната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Реакции във Франция, след като Оланд обяви, че няма да се кандидатира отново
Реакции във Франция, след като Оланд обяви, че няма да се кандидатира отново
Има непочистени плакати на политическите партии след изборите
Има непочистени плакати на политическите партии след изборите