НОВИНИ

Българският национален стандарт за горите е одобрен и влиза в сила от 16 август

Отделът за стандарти и политики към международната организация FSC (Forest Stewardship Council) обяви одобряването на разработения за България национален стандарт за отговорно управление на горите, който влиза в сила на територията на страната от 16 август 2017 г. Това съобщиха от WWF България.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
10:54, 22.05.2017
Чете се за: 00:49 мин.
У нас
българският национален стандарт горите одобрен влиза сила август

С това България се нарежда сред първите държави в Европа (с Франция и Португалия), довели до успешен край процеса по разработване на национални стандарти по горска сертификация, в съответствие с най-новите изисквания на FSC, обясниха от организацията. Българският стандарт е разработен от национална работна група, координирана от WWF, с участието на представители на различни министерства, институции и организации.

Според изискванията на FSC националният стандарт влиза в сила три месеца след официалното му публикуване на сайта на организацията, т.е. на 16 август. Това означава, че всички горски територии, които кандидатстват за сертификат, ще бъдат оценявани от сертифициращите фирми съгласно изискванията на националния стандарт, считано от тази дата. За да запазят своя сертификат, всички сертифицирани към момента горски стопанства трябва да преминат през одит спрямо новите изисквания на националния стандарт в рамките на една година от датата на влизането му в сила, т.е. най-късно до 16 август 2018 г.

FSC сертификацията се прилага в България от 2005 г. и WWF активно подпомага този процес, тъй като на глобално ниво това е един от най-ефективните инструменти за добро управление на горите. FSC сертификацията отчита интересите както на природата, така и на бизнеса и на местните общности и работещите в горите.
Разработването на националния FSC стандарт за България е инициирано от WWF-България през август 2014 г. Съгласно процедурата на FSC за изготвяне на национални стандарти е формирана работна група, която е работила по текста на документа в периода август 2014 - октомври 2016 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гражданите на Дупница ще могат да следят подадени от тях документи през интернет
Гражданите на Дупница ще могат да следят подадени от тях документи през интернет
Последното представление на най-стария цирк в САЩ
Последното представление на най-стария цирк в САЩ