НОВИНИ

Българският Паганини изнася концерт в НДК

Марио Хосен - "българският Паганини" - представя оригиналната концертна програма на своя музикален двойник в зала 1 на НДК довечера. Кариерата на виртуозния цигулар е свързана с големи имена на класическата музика. Свирил е в престижни зали като "Карнеги хол", "Концертхаус", "Брукнер хаус", а сега отново ще зарадва почитателите си в България с един нетрадиционен класически спектакъл.

Андреа Драганова
от Андреа Драганова
08:11, 03.11.2016
Чете се за: 00:51 мин.
Още

Наричат Паганини бунтар или дяволски музикант. За времето, в което създава музика, той се възприема като днешните рок звезди - необуздан и новатор. Малко са виртуозните цигулари днес, които предполагаме, че свирят като Паганини. Според редица критици обаче именно българинът Марио Хосен е негов музикален двойник.

Марио Хосен: Естествено това е едно предизвикателство, една отговорност. Когато изпълняваш произведение от творчеството на великия виртуоз и те сравняват с него. Свързано е и с едно вълнение на сцената, защото ти влизаш в образа на този виртуоз и се опитваш да пресъздадеш по един уникален начин неговата лична експресивност.

Марио Хосен расте, заобиколен от класическа музика. Започва още на 5 да свири на пиано, а на 6 хваща цигулката. Във вените му тече българска, гръцка, еврейска и арабска кръв. Образованието си получава в музикалното училище в Пловдив, след това продължава в Лондон и Париж, а по-късно и Виена, където става професор и до днес живее и преподава.

Марио Хосен: Цигулката ми е любимият инструмент. Тя е моят живот и съм щастлив, че имам възможност в момента, вече от 14 години да бъда съпътник с една стара дама, както е тази цигулка, която е в ръцете ми, на Джамбатиста Гуаданини, която е направена 1749 година.

Освен виртуозни произведения от самия Николо Паганини, ще чуем и творби от Бетовен, Бах, Моцарт, Росини и Лео Делиб. Диригент ще бъде известният Феликс Караско, а за първи път в България ще чуем сопрано от далечна Исландия. В концерта ще участва и оперната прима Елена Чавдарова-Иса.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Близо 77 000 бежанци са блокирани в Югоизточна Европа
Близо 77 000 бежанци са блокирани в Югоизточна Европа
Франция затваря още четири джамии за проповядване на радикален ислям
Франция затваря още четири джамии за проповядване на радикален ислям