НОВИНИ

Румен Радев се срещна с краля на Йордания и президента на Иран

Българският президент Румен Радев се срещна с краля на Йордания Абдула Втори и с президента на Иран Хасан Рохани. След срещите държавният глава подчерта, че е много важно за страната ни да върне икономическите и политическите си позиции в Близкия изток. Румен Радев коментира още, че през последните 30 години някои политици у нас с лека ръка са пропилели доверието на държавите от този регион.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
23:10, 19.09.2017
Чете се за: 01:21 мин.
По света
румен радев срещна краля йордания президента иран

"Както Йордания, така и Иран имат отлично отношение към българската държава.", посочи президентът Румен Радев сред срещите. По думите му, докато в последните 30 години България е гледала на запад, европейските ни партньори са затвърдили позициите си в Азия и Африка и затова е време и нашата страна да започне да действа като тях. Той определи като катастрофа в политиката ни факта, че от близо милиард долара двустранен стокообмен с Иран през 80 те, през 2005 та, той е спаднал на 20 млн.

Румен Радев, президент на Република България: Потенциалът за сътрудничество е огромен. Много важно е, че президентът Рохани е изключително добронамерено настроен, с голяма надежда към България, осъзнавайки нашата важност като географско положение, като предстоящото европейско председателство, като врата на иранския капитал и суровини и износ към Европа. Как може да се стремим да нямаме добри отношения със страна, която държи най-големите залежи на природен газ в света и едни от най-големите на петрол.

По-късно днес държавният глава ще постави пред украинския президент Порошенко въпроса за защитата на правата на българското малцинство там.

Румен Радев: Това е най -важният проблем, който ще обсъдим и ще поискаме съответните гаранции от президента Порошенко.

В коментар за участието си на днешното откриване на 72-рата сесия на Общото събрание на ООН президентът Радев подчерта, че едно от най -важните послания на днешния ден е свързано с осъзнаването на огромната роля, която ООН може и трябва да играе в разрешаването на всички съществуващи кризи. От речта на американския президент Доналд Тръмп, Радев открои на първо място неговото послание за военната мощ.

Румен Радев, президент на Република България: И не знам дали се чува в България, че за да бъдеш фактор в дипломацията, за да се чува твоя глас, трябва да имаш съответната военна мощ. Те не могат да съществуват разделени. Ако я нямаш, ти говориш сладки приказки. Опитваш се да убедиш себе си и околните. Президентът обяви много ясно, тази година е най-големият военен бюджет на щатите и най-силната армия в света. Нека да видим защо той мисли така и как ние мислим при нас.

Президентът Радев открои и посланието на Тръмп за суверенитета и думите му, че ООН ще бъде силна организация, ако в нея членуват силни и суверенни държави,

Тази вечер българският президент и съпругата му ще участват и в официалния прием, даван от Доналд Тръмп за световните лидери тук.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
15 общини получиха договори по Програма за развитие на селските райони
15 общини получиха договори по Програма за развитие на селските райони
Ученици пребиха учител в гимназия в Садово
Ученици пребиха учител в гимназия в Садово