Българският военноморски флот отбелязва 139 години от създаването си. Президентът Румен Радев е във Варна, за да участва в празненствата по случая. Празненствата започнаха с вдигане на флаговете на Военноморския ни флот и с тържествено изпълнение на Военноморския духов оркестър. Румен Радев присъства и на връчването на първо офицерско звание на випуск от Висшето военноморско училище. На курсантите президентът пожела попътен вятър и коментира, че черноморският регион има все по-голямо геополитическо и икономическо значение, затова е необходима и модернизация.

Той коментира изявлението на македонския премиер Зоран Заев за Илинденското въстание:

Румен Радев, президент: Това не е извинение. Заев посочи за грешка, но не коригира думите си и за мен е необяснимо, че българското правителство не реагира така, както трябва да се реагира. Недопустимо е за мен и неприемливо евроатлантическата перспектива на Македония да става за сметка на българската история, идентичност и суверенитет. Не може дългосрочните интереси на България да стават жертва на мимолетен политически PR.
Македонският премиер Зоран Заев: ​Приятелството с България е искрено

Македонският премиер Зоран Заев: ​Приятелството с България е искрено

Република Македония и България имат искрено приятелство и сътрудничество, заяви македонският премиер Зоран Заев, цитиран от агенция МИА.