НОВИНИ

Българско изкуство ще бъде представено в Париж

Световно известният творец Христо Явашев-Кристо ще гостува със своя изложба в центъра Жорж Помпиду в Париж след година и половина. Поканата е на директора на центъра Бернар Блистен, който е със свой екип у нас по покана на кмета Йорданка Фандъкова и на министъра на културата Боил Банов. Блистен ще проучи възможността за създаване на колекция от българско авангардно и съвременно изкуство, което да бъде представено във Франция.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
20:13, 02.06.2018
Чете се за: 00:44 мин.
Още

Тази вечер Бернар Блистен и Йорданка Фандъкова обсъдиха възможностите на София да представи българско изкуство в Париж.

Център „Жорж Помпиду“ е създаден през 1977 г. В рамките на Националния музей за модерно изкуство той притежава една от трите най-важни колекции на модерно и съвременно изкуство в света. През него преминават над 7 милиона посетители годишно, което го прави третата най-посещавана институция във Франция . В момента там са изложени 10 творби на българския художник Недко Солаков.

Бернар Блистен, директор на център „Жорж Помпиду“: Пътуването ни тук в София е проучвателно.С моя колега куратор в центъра искаме да проучим съвременната ситуация с българското творчество и неговата специфика след падането на комунистическия режим.
;

Бернар Блистен каза още ,че иска да разбере кои са творците пробудили духовете у нас. А кметът Фандъкова подчерта, че неговата визита е огромна чест за София.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: За нас е много важно да дадем възможност за съвременните български артисти да намерят сцена в Европа и нашето председателство ни даде такава възможност.

Бернар Блистен и Йорданка Фандъкова обявиха, че център Помпиду ще помага на столичната община за изграждането на творчески център за съвременно изкуство в бившата топлоцентарала в Южния парк. Проектът вече е готов а стартът ще е догодина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
„Стандарт енд пуърс“ повиши перспективата за кредитния рейтинг на България
„Стандарт енд пуърс“ повиши перспективата за кредитния рейтинг на България
Цистерна се обърна на АМ „Тракия“ и предизвика километрични задръствания
Цистерна се обърна на АМ „Тракия“ и предизвика километрични задръствания