Световно известният творец Христо Явашев-Кристо ще гостува със своя изложба в центъра Жорж Помпиду в Париж след година и половина. Поканата е на директора на центъра Бернар Блистен, който е със свой екип у нас по покана на кмета Йорданка Фандъкова и на министъра на културата Боил Банов. Блистен ще проучи възможността за създаване на колекция от българско авангардно и съвременно изкуство, което да бъде представено във Франция.

Тази вечер Бернар Блистен и Йорданка Фандъкова обсъдиха възможностите на София да представи българско изкуство в Париж.

Център „Жорж Помпиду“ е създаден през 1977 г. В рамките на Националния музей за модерно изкуство той притежава една от трите най-важни колекции на модерно и съвременно изкуство в света. През него преминават над 7 милиона посетители годишно, което го прави третата най-посещавана институция във Франция . В момента там са изложени 10 творби на българския художник Недко Солаков.

Бернар Блистен, директор на център „Жорж Помпиду“: Пътуването ни тук в София е проучвателно.С моя колега куратор в центъра искаме да проучим съвременната ситуация с българското творчество и неговата специфика след падането на комунистическия режим.
Бернар Блистен, директор на център „Жорж Помпиду“
Бернар Блистен, директор на център „Жорж Помпиду“

Бернар Блистен каза още ,че иска да разбере кои са творците пробудили духовете у нас. А кметът Фандъкова подчерта, че неговата визита е огромна чест за София.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: За нас е много важно да дадем възможност за съвременните български артисти да намерят сцена в Европа и нашето председателство ни даде такава възможност.

Бернар Блистен и Йорданка Фандъкова обявиха, че център Помпиду ще помага на столичната община за изграждането на творчески център за съвременно изкуство в бившата топлоцентарала в Южния парк. Проектът вече е готов а стартът ще е догодина.