Интернет калкулатор изчислява вредните емисии, които се отделят в околната среда при всяко едно пътуване с автомобил. По този начин за по-малко от минута можем да разберем каква е скритата цена, която плаща всеки от нас, и за най-краткото пътуване с лична кола. Приложението е дело на българска компания и е първото по рода си както за страната, така и за Европа.

Калкулаторът за вредни емисии „MissionEmission“ е достъпен съвсем безплатно в интернет. За да бъде изчислението прецизно, първо се избира типът превозно средство. След това и видът гориво. Накрая се въвежда и маршрутът, който може да е в един град, между две населени места или до различна държава.

Димитър Протогеров: На базата на този маршрут, на типа кола и горивото, ти дава калкулация за маршрута, който си избрал.

И за да се илюстрира вредният ефект за околната среда, създателите на калкулатора са добавили любопитен щрих:

Димитър Протогеров: Показваме за колко години едно дърво ще успее да абсорбира замърсяването, което се генерира за даден маршрут и тип кола.
Срещу мръсния въздух: Хиляди столичани си купиха "зелен билет"

Срещу мръсния въздух: Хиляди столичани си купиха "зелен билет"

Над 40 хиляди "зелени билета" бяха продадени днес до обяд, отчетоха от Центъра за градска мобилност. Въпреки това колоните от автомобили в пиковите ча...

Така се оказва, че 63 дни са необходими на едно дърво да обработи въглеродния диоксид, който един дизелов автомобил отделя по пътя от центъра на София до столичния квартал "Младост". За да се избегне вредният ефект върху околната среда, калкулаторът предлага и алтернативни транспортни средства и интересни екологични факти, които могат да ни накарат да се замислим.

Димитър Протогеров: Един такъв интересен факт, според нас, е че градският транспорт е около 90% по-безопасен от това да пътуваш със собствената си кола. Интересен факт за България е, че електричеството се добива до голяма степен от кафяви въглища, които са най-големият замърсител и съответно електрическите автомобили в България генерират по-големи емисии в сравнение със Северна Европа.
Опасно мръсен въздух в четири града на България

Опасно мръсен въздух в четири града на България

В четири града в България днес въздухът беше опасно мръсен. Нивата на фините прахови частици и вредните газове бяха значително над нормата в София, Пл...

Въпреки че мръсният въздух предизвиква недоволство в България, малцина слизат от колите от екологична гледна точка и използват алтернативен транспорт. А когато си извън страната за известно време най-лесно можеш да забележиш разликите, убедени са създателите на калкулатора за вредни емисии.

Димитър Протогеров: Бях за един месец извън България. След като се върнах, в София не се дишаше.

Калкулаторът вече се радва на голям интерес, особено в Германия и скандинавските държави. За момента е само на английски език, но създателите му имат амбицията да го развиват с още интересни данни конкретно за България.