НОВИНИ

Започва Берлинале - престижният филмов фестивал с българско участие

Български пълнометражен игрален филм ще участва за първи път от 29 години в официалната програма на кинофестивала в Берлин, който се открива тази вечер.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
17:16, 15.02.2018
Чете се за: 00:39 мин.
Още

Френски трилър, американски уестърн, норвежка лента за масовото убийство, извършено от Андерс Брайвик са сред главните претенденти.

Том Тиквер, председател на журито на Берлинале: Хората се редят на опашка,за да гледат най-новия филм от Филипините. Това е изключително и не се случва на други фестивали.

В състезателната програма участва и българската миноритарна копродукция „Не ме докосвай“ с Ирмена Чичикова и Георги Налджиев.

Филмът „Ага“ на Милко Лазаров с копродуцент БНТ закрива Берлинале. „Ага“ е история за сблъсъка на цивилизациите, сниман е в Якутия, а главните герои са семейство ескимоси.

;

„Ага“ - официален трейлър from redcarpet on Vimeo.

;

Берлинале започна с парада по червения килим въпреки петицията с 21 000 подписа за черен килим в знак на солидарност с жертвите на сексуален тормоз.Дискусията няма да бъде заглушена,обещаха организаторите, които изключиха от форума филми,чиито режисьори,актьори и или хора,свързани с продукцията са обвинени в сексуални посегателства.Председател на журито е германският режисьор Том Тиквер. 19 филма се състезават за Златната мечка. Тилда Суинтън, Бил Мъри, Лив Шрайбър и останалите, озвучавали анимацията „Островът на кучетата“ бяха посрещнати възторжено. Фестивалът беше открит с прожекцията на филма.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Курс въвежда нов подход в кариерното развитие
Курс въвежда нов подход в кариерното развитие
Солисти от Болшой театър в балета Спящата красавица в Софийската опера
Солисти от Болшой театър в балета "Спящата красавица" в Софийската опера