НОВИНИ

Българското грозде може да замести традиционни производители

Производството на вино в световен мащаб тази година ще е намалее с над 5%. Такива са прогнозите на Международната организация по лозата и виното. Причината е в огромните щети по реколтата заради климатичните аномалии от пролетта и лятото. Най-засегнати са производителите във Франция и Латинска Америка. Наш екип провери готови ли са българските изби да се възползват от ситуацията и да увеличат присъствието си на световния пазар.

bnt avatar logo
от Николай Райшинов
16:54, 25.10.2016
Чете се за: 00:44 мин.
У нас
българското грозде замести традиционни производители

Реколта 2016-а е най-добрата през последните 15 години, отчитат производители от Пловдив. В същото време добивите във Франция са най-лошите от две десетилетия насам. Въпреки това френските вина остават най-скъпите на пазара. Големи загуби се очаква да претърпят и производители от Бразилия, Чили и Аржентина.

Наталия Гаджева, винопроизводител: Надявам се колегите, включително и ние, да успеем да заемем тези минусови проценти за другите държави. Не бива да се радваме на това, че има занижено производство. Работата е доста повече и на други нива.

Основната задача пред родното производство е изграждането на добър и устойчив имидж. Според производители това не може да стане без подкрепа от държавата. Дори и в трудна година за Франция и Латинска Америка, България ще срещне силната конкуренция в лицето на производител номер едно - Испания и износител номер едно - Италия.

Наталия Гаджева, винопроизводител: Наистина пожелавам на колегите да можем да имаме това качество на суровината и тези условия на работа, каквито номер едно износителите и производителите в момента в световен мащаб имат, за да заемем и нашия подобаващ процент.

Шансовете ни за по-големи продажби на световните пазари идват най-вече от червените вина. Тази година те са са с наистина превъзходно качество - нещо, което ще позволи на България да продължи да се доказва като различната винена дестинация.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕК ще въведе нов мониторингов механизъм​ за България и Румъния
ЕК ще въведе нов мониторингов механизъм​ за България и Румъния
Само две линейки във Варна са годни за работа
Само две линейки във Варна са годни за работа