От Българското посолство в Лондон съобщиха, че камионът "Скания" е регистриран във Варна. Тази информация по-късно днес беше потвърдена от премиера Бойко Борисов в телевизионно интервю по БТВ. Той съобщи, че камионът в регистриран през 2017 г. След това е напуснал страната ни. От тогава той никога не се е прибирал на наша територия. На името на ирландската фирма, собственост на ирландска гражданка, има регистрирани още 2 камиона, които България не може да носи отговорност, посочи премиерът.

Подобна позиция изразиха и от Българския превозвачески международен бранш. Те посочиха, че по никакъв начин подобни трагични инциденти не трябва да се обвързват с доброто име на международните ни шофьори. Честа практика било западни фирми да регистрират своите камиони на българска територия заради по-лесния лицензионен режим и по-ниските застраховки, които се плащат у нас, но те на практика не извършвали своята дейност на наша територия.

Йордан Арабаджиев - изп. директор на Съюза на международните превозвачи: Не можем да твърдим, че става въпрос за български превозвач. Това което прави впечатление, са няколко елемента, които не са характерни за българския транспортен бизнес. На първо място - маршрута - българските превозвачи по принцип не използват такива превозни средства освен за репартриране на автомобили, защото те са по- мощни, по-голям разход на гориво имат и са икономически неизгодни.

От Външно министерство излязоха с официална позиция, в която се посочва, че българското правителство винаги се е борило и негов приоритет е трафикът на хора и превенцията срещу трафика на хора. От дипломатическото ни ведомство се посочва още, че българските дипломати съдействат на своите колеги във Великобритания за разплитането на този случай, за достигането на истината, довела до трагичния инцидент със смъртта на 39 души., а в Туитър външният министър Екатерина Захариева заявява, че е потресена от това, което се случи в графство Есекс.

​Камион с 39 тела беше открит във Великобритания

​Камион с 39 тела беше открит във Великобритания

Камион с 39 тела беше открит във Великобритания. Той е с българска регистрация от Варна и е на името на фирма на ирландска гражданка. Шофьорът на ками...