За първи път в новата история на България цялата Европейска комисия, председателите на ЕК и ЕП са в София. Като всеки един голям европейски форум, събитието в София е съпроводено с политически очаквания, двустранни разговори, неофициални срещи и протести.

Преди концерта в Народния театър "Иван Вазов" официалните гости и делегати ще преминат през шатра и червен килим, a за тях в 18:30 часа е подготвена специални 3D интерактивна изложба, която ще представи накратко културно-исторически, архитектурни забележителности, природни дадености на България, както и произведения на български автори и художници.

В 19:00 часа официалните лица и делегатите ще се прехвърлят към Народния театър "Иван Вазов", където към тях ще има кратки приветствени речи от президента Румен Радев, премиера Бойко Борисов, министърът за Българското европредседателство Лиляна Павлова и, разбира се, председателят на ЕС Доналд Туск, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и председателят на Европарламента Антонио Таяни.

В 19:30 часа започва самият концерт, който ще продължи около 30 минути и ще бъде излъчен на живо по БНТ 1. Програмата ще включва традиционни и модерни фолклорни изпълнения.

Това е исторически момент за България. За първи път цялата Еврокомисия е на крака в София, за да уважи Европредседателството с четирите големи приоритета на България - бърза европиста за Западните Балкани, сигурна и стабилна Европа, цифрова иконимика и продължаване на кохезионната политика.

Напълно блокиран е центърът на София. Не се движат никакви автомобили. Всеки,който има път натам, може да използва само градския транспорт.