Как младите хора приемат европейските теми? БНТ включи четирима младежи в проект, чиято цел е да изследва големите теми за миграцията, Европа след Брекзит и скоростите на развитие на Съюза.


Симеона, Делян, Красимир и Лазар започнаха Българското пътуване в Европа преди няколко месеца и ще го завършат по време на европредседателството на страната ни. Те разговарят както с обикновени европейци, техни връстници, така и с водещи европолитици, от които зависят политиките на Европа.

Вижте някои моменти от първата част на поредицата "Българското пътуване в Европа", в която Симеона и Делян обиколиха бежанските центрове в Италия и Холандия в опит да намерят отговор на въпроса - можем ли да живеем заедно с бежанците или културните различия са по-силни от нас?

Автор и сценарист на филма за миграцията е Александър Марков, продуценти - Надя Обретенова, Цветелина Йорданова и Тоня Димитрова.

Нашите двама герои - Делян Тодоров и Симеона Герджикова, се срещнаха със северноафриканци и хора от Близкия Изток в Италия и Холандия.

Делян Тодоров: Добре дошли в Торино. Почва нашият филм, пристигаме.
Симеона Герджикова: Тъкмо пристигнахме в Холандия. И сега ни предстои да тръгнем към Утрехт.

Чуха разтърсващи истории:

Джералд, от Камерун: Пред нас бяха лодките, чувахме само шума на морето, араби ни разпределяха: "Ти - наляво, ти - надясно". В лодката беше ужасно. Плавахме през нощта. Плачат бебета. Не знаеш какво ще стане с теб. В един момент виждаш спасителните лодки и брега на Сицилия и си отдъхваш, че си спасен.

И видяха как се интегрират мигрантите:

Хамест, от Сирия: Тази страна отвори вратите си за нас и тук имаме жилище, електричество, вода. Стотици хиляди бяхме лишени от тези най-елементарни неща в Сирия. Дъщерите ми сега са в безопасност тук.


Потърсиха мнението и на местните хора.

Марио, от Торино: Вече нямаме никаква сигурност. Пристигат твърде много мигранти, които не могат да си намерят работа заради високата безработица. Затова те се опитват да оцелеят по всякакъв начин.
Евелина, от Торино: Ако двете общности - местните и мигрантите, учат заедно и израснат заедно в училище - тогава ще могат и да живеят заедно като възрастни.


Опитахме се да надникнем в тъмните кътчета на миграцията.

Делян: Опитвайки се да снимаме, започнаха да ни показват средни пръсти, очевидно се повиши напрежението, целиха ни с бутилки.Попитахме и Брюксел - как ще реформираме общоевропейската система за миграция, квотната система и Дъблинския регламент.

Сесилия Викстрьом, основен докладчик на ЕП за промените в Дъблинския регламент: Ние искаме да облекчим тежестта от страните на първа линия чрез автоматичен механизъм, който да разпределя хора навсякъде в Европа при непропорционално висок миграционен натиск върху дадена страна.

Димитрис Аврамопулос, еврокомисар по миграцията и вътрешните работи: Дъблин, какъвто е сега, е остарял. Свършен е. Сега трябва да удвоим усилията си, за да приемем новия регламент колкото се може по-бързо.
Делян Тодоров: Единственото решение дългосрочно на миграционната криза е помощ на места от държавите, в които масово се ражда бежанският поток.
Симеона Герджикова: Ние трябва да се научим да живеем с тях, но, също така, и те трябва да се научат да живеят с нас.

Можем ли да живеем заедно с мигрантите - гледайте в първия филм от документалната поредица "Българското пътуване в Европа: Миграцията".

Вижте повече и във Фейсбук на "Българското пътуване в Европа"