НОВИНИ

Близки и приятели си взеха последно сбогом с Митко Цонев

Стотици хора се събраха в църквата "Свети Седмочисленици", за да изпратят Митко Цонев в неговия последен път. Опелото започна точно в 15:30 часа, но много преди това към църквата се стичаха хора, за да кажат своето последно сбогом с Митко. Емблема на българската журналистика, идол за няколко поколения, еталон за професионализъм, вдъхновение за много млади български журналисти да тръгнат по пътя на тази така трудна, но вечно търсеща професия, любимец на почитателите на качественото българско кино - това са думи за Митко Цонев, изказани от всички хора, които дойдоха на поклонението.

bnt avatar logo
от БНТ
16:09, 27.08.2016
Чете се за: 02:33 мин.
У нас

Кариерата на Митко Цонев се свързва основно с Българската национална телевизия. Цели 10 години от своя живот той посвещава именно на новините. 10 години, в които 5 млн. зрители всяка вечер научават най-важното, което се е случило, в "По света и у нас" именно от Митко Цонев.

Но Димитър Цонев беше и публицист, в студиото той оставаше открит срещу своите събеседници, поглеждаше ги право в очите и им задаваше точните въпроси. Можеше да разговаря с всеки без значение от това каква е неговата професия или пък неговия социален статус. Той определено владееше времето.

"Благодаря, че ме научи", пише в книгата за съболезнования. На какво научи той своите приятели и колеги....

Вяра Анкова, генерален директор на БНТ: Митко никога не може да бъде забравен, защото то даваше и получаваше една огромна обич. Сега разбирам той колко е бил богат, колко много хора са го обичали.

Силвия Симова, директор "Публични комуникации" БНТ: Митко беше най-добрият водещ не само професионално, но и в живота. По човечност и доброта. Така ще го запомня с вечната му усмивка.

Траяна Райкова: Един прекрасен човек, ерудиран, добър, събрал най-доброто в себе си, няма такъв човек като него.

Валери Тодоров: Несъмнено той беше знаково име за българската журналистика и не ми се иска да говорим за него в минало време, защото онова, което той постигна, онова, което оставя след себе си, също е знаково за българската журналистика и аз се надявам, че това наследство ще има продължение с тази фондация, която ще се създаде.

Михаил Миков: Аз го помня от студентската скамейка и от прекрасните студентски години. Винаги интелигентен с прекрасно чувство за хумор, с ведро отношение към хората и към живота. Един много силен и лъчезарен човек.

Петя Тетевенска: Започнахме заедно в телевизията. Пораснахме заедно и сега ми е особено мъчно, защото наистина си отива един от нас, а той беше много светъл и много добър човек.

Анна Василева: Ще го запомня като един професионалист, като един усмихнат журналист, който по всякакъв начин предразполагаше и зрителите, и хората в студиото да говорят с него.

Илияна Йотова: В първия ден, в който дойдох в БНТ, това беше вторият човек, който ме посрещна, погледна ме и каза: Тебе май камерата ще те обича. Накара ме да повярвам, че мога в тази професия и благодарение на него останах. И разбира се, големият приятел, който... не искам да говоря в минало време за него. Ние винаги ще си останем приятели, където и да е той в момента.

Огнян Герджиков: Беше най-слънчевият и позитивен човек, когото аз съм срещал. Още от студент ми правеше впечатление с това излъчване, което имаше на човек изключително оптимист, ведър, слънчев и така ще го запомня.

Красимир Минев: С Митко започнахме двамата в "По света и у нас", когато започна да се води по двойки. Така че е много трудно да се говори за него в минало време, много е тежко наистина, никога не съм вярвал, че този човек ще си отиде така, защото съм сигурен, че имаше още много какво да даде и на БНТ, и на журналистиката, и на хората, които го обичаха.

Даниела Кънева: Митко е личност и много телегеничен и на екрана, и в живота. И разбира се, винаги излъчваше много стабилна и положителна енергия.

;

Едно заслужено изпращане след един достойно изживян живот, за един достоен човек, позитивен и добронамерен. Това казаха за Митко Цонев хората, които се събраха, за да му кажат последно сбогом. Някои от тях, обаче, му казаха довиждане, защото вярват, че споменът за него ще продължи да бъде жив. За това и неговото семейство ще създаде една фондация, която да поддържа спомена за Митко Цонев жив. Тази фондация ще инвестира в млади журналисти, като ги подпомага за тяхното обучение, за техните проекти, за да може те да продължат по неговия път. Тази фондация ще отличава заслужили в социалната сфера млади журналисти.

;

Да спечелиш доверието на зрителите винаги е била една изключително трудна задача, но Димитър Цонев определено успяваше, като ги гледаше право в очите. По този начин те му се доверяха, за това всеки ден те чакаха чакаха часа, в който започва неговото предаване, за да чуят най-актуалното от изминалия ден. Винаги подготвен - така ще го запомним ние, колегите. Той служеше на обществото и заради това толкова много хора дойдоха, за да си вземат последно сбогом с Митко Цонев. Когато уважаваш хората, уважението се връща умножено по сила и мощ - на това станахме свидетели.

Нека да е лек пътят на Митко Цонев към безкрая. Светла му памет!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спомен за Митко Цонев
Спомен за Митко Цонев
Стотици хора идват да се сбогуват с Димитър Цонев
Стотици хора идват да се сбогуват с Димитър Цонев