Четирима души получиха шанс за живот, след като в навечерието на Деня на донорството близките на 53-годишен мъж взеха решение да дарят органите му. Това е 13-тата донорска ситуация от началото на годината. Днес във Военномедицинска академия в столицата почетоха хората, чиито дарени органи са спасили човешки живот.

Добринка Златинова: Всеки ден като си лягах, не знаех дали ще видя слънцето на другия ден. Знаех, че умирам, че нямам друг избор - или трансплантация, или смърт, това е.

7 януари 2014 година. Добринка и Борис завинаги свързват съдбите си. Тя получава живот, а той живее чрез нея. Добринка няма да забрави срещата с майката на младежа.

Добринка Златинова: В момента, в който ме видя, скочи от стъпалата и каза, това е нашето момиче. Това бяха първите ѝ думи, скочи, прегърна ме.

Щастието вече е изписано на лицето му. Александър беше трансплантиран преди две седмици. Донорът - мъж от Силистра.

Александър: Просто трябва да заякна малко и продължаваме напред. Благодарение на донора и много благодаря.

Аплодисменти за хората, подарили живот. 12-та година "Дървото на живота" във Военномедицинска академия събира листенца в знак на признателност. През 2019-та - към Радослав, Диян, Божидар и техните семейства.

ген.майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски - началник на Военномедицинска академия: Уважение и благодарност към близките, които в най-трудния им момент са взели такова зряло решение да дарят органите на своите близки.

51 човека днес са живи, защото тази година близките на 13 души, изпаднали в мозъчна смърт, са постъпили благородно.

Добринка Златинова: Никой не знае какво ще му се случи и какво го чака утре.

Повече от 1000 души очакват своята среща с живота. България обаче е на последно място по брой донори в Европа. И срещата за много от чакащите в листата на практика е невъзможна, докато не променим тази статистика.

Вижте повече за кампанията Да! За живот!