Близки на тежко пострадалите наши сънародници в катастрофата в Унгария, която стана преди две седмици, търсят съдействие от омбудсмана Мая Манолова. Това съобщи кметът на търговищкото село Руец - Ибрям Ахмедов, откъдето е раненото семейство Алиеви. Те пътували от Холандия в един от ударните микробуси. От болницата в Сегед настоявали за спешен трансфер на пациентите със самолет в България, тъй като те нямали европейска здравна карта, а здравните им осигуровки били прекъснати.

Руец, Търговище

Къщата на 57-годишните Салие и Елиман в село Руец стои празна, след като те не се прибрали от злополучното пътуване в Холандия. Вече 10 дни те са в реанимацията в унгарската"Юджи клиник". По думите на кмета на селото жената е с черепно-мозъчна травма и фрактури на крайниците, а мъжът ѝ със счупен гръбначен стълб. Преди месец те тръгнали не на гурбет, а да видят внучето си в Холандия.

Георги Иванов, съсед: Той каза две седмици ще стоят в Холандия при сина си. - И какво е сега положението?! - А и двамата в кома. О, Боже!

Кметът на селото и до днес няма вест за състоянието им от официалните власти. Синът им потърсил помощ, за да се платят над 5 000 лв. здравни осигуровки, които безработното семейство дължало от 2012 г. насам. Събрали парите от роднини и приятели, а кметът ги внесъл.

Сега било нужно районната каса в Търговище да издаде сертификат, заместващ европейската здравна карта. Пострадалите обаче са в реанимация, на изкуствено дишане и не могат да подпишат какъвто и да е документ. Близките били уведомени, че пострадалите трябва да се транспортират в българска болница.

Ибрям Амхедов, кмет на с. Руец: Лекарите са казали, че трябва да се изпишат понеже не покриват разходите, няма кой да ги плати.
Сунай Хасанов, адвокат: Унгарските власти искат задължително това да стане със самолет, което е изключително скъпо. Във връзка с това очакваме държавата да ни подпомогне.

Адвокат Хюсеинов обясни, че предстои да се заведе дело за назначаване на т. нар. особен представител на семейството. За целта от консулството ни в Будапеща вече е пристигнала служебна бележка, която удостоверява, че те не са в съзнание и възможност да подписват документи. Засега се разчитат на съдействие от администрацията на омбудсмана Мая Манолова.

© снимка: АРХИВ