НОВИНИ

Близките на сиамските близнаци от Сливен се надяват на помощ от болница в САЩ

Сиамските близнаци от Сливен вече имат международни паспорти и са готови да пътуват в чужбина. Родителите и настойниците на децата вярват, че в американска болница ще им помогнат. Заключението на мултидисциплинарен екип от 15 лекари, най-добрите детски специалисти на България, e че разделянето на децата е невъзможно, с голям риск да починат и двете деца. Затова и фонда за лечение на деца няма основание да финансира тяхното лечение.

Мария Чернева
от Мария Чернева
20:31, 13.10.2017
Чете се за: 01:17 мин.
У нас

Не е станало много лесно, но децата имат вече паспорти.

Анка Миткова - баба на сиамските близнаци, майка на родилката: Има - ето отиваме на свиждане, терличките му. всичко дето ни накараха направихме. Ние намерихме клиника в чужбина и ни казаха, че ако намерят лекар парите не са проблем, ще се финансират децата. А сега се отказват.

Най-добрите детски лекари на България още миналата година дадоха заключението си - срастването между Боян и Янко е толкова голямо, че е практически и физиологично невъзможно да се разделят. Невъзможно не само в България, но и въобще.

Но репортери на две медии смятат, че са намерили болници, в които могат да помогнат на децата. И подхранили надеждните на близките, поощрили ги да извадят паспорти, да поискат още веднъж помощ от фонда за лечение на деца. Затова и най-добрите детски специалисти се събират отново, заключението им не е по-различно.

доц. Христо Шивачев - нац. консултант по детска хирургия: Разделянето на двамата близнаци е функционално и анатомично невъзможно и може да доведе до смърт и на двата индивида.
Проф. Анна Кънева - нац. консултант по детска кардиология: Единият близнак е с изключително примитивно сърце, другият е с тежка вродена малформация.

Двете деца имат общ таз, общи съдове и органи, общ сраснал крак. В света до сега няма описан толкова тежък случай. А и от американската болница не са казали че ще могат да помогнат на децата. Офертата им до фонда за лечение на деца е само принципна, с ориентировъчна цена от 500 хиляди долара, без конкретен план за лечение. Лекарите там не са запознати с медицинската документация по случая, но и опитът им със сиамски близнаци е по-скромен от необходимия.

д-р Стоян Лазаров - републикански консултант по детска кардиохирургия: Това, което намерих от болница Монтефиори, последният е срастване в областта на главата, което е далеч по-простото в кавички разбира се от това, което имаме ние.

Подобни сраствания най-често се дължат на проблеми в ранното ембрионално развитие и биха могли да се видят при редовни медицински консултации на майката.

Анка Миткова - Не ни казаха, че са сиамски близнаци.

- Кой не ви каза, лекарката ли?

Анка Миткова - Лекарката - акушерката.

- Тя е често ли ходеше на консултация?

Анка Миткова - Всеки месец.

А сега всяка седмица се налага да ходят до Бургас, една година децата бяха отглеждани в дом майка и дете там. Сега децата са в "Пирогов", състоянието им е тежко.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Двойно повече са болните от вирусни инфекции във Варна
Двойно повече са болните от вирусни инфекции във Варна
София е домакин на Конгреса на европейската либерална младеж
София е домакин на Конгреса на европейската либерална младеж