Близо 1 милион пациенти от юни 2014 г. могат да останат без лични лекари. За това алармират от дружеството на Софийските общопрактикуващи лекари. Причината е, че близо половината от джипитата в страната не са успели да преминат изискваната от тях...

Близо 1 милион пациенти от юни 2014 г. могат да останат без лични лекари. За това алармират от дружеството на Софийските общопрактикуващи лекари. Причината е, че близо половината от джипитата в страната не са успели да преминат изискваната от тях специализация. Ще бъдат ли потърпевши пациентите?

Тъкмо за да не останат пациентите без първичната лекарска грижа – тази, която осигуряват фамилните лекари, от Здравното министерство решиха да удължат до 2015 година срока, в който всички джипита трябва да имат завършена специализация, а не само специалност "Медицина". От гилдията обаче се опасяват, че и така няма да бъде решен проблемът.

Според гилдията повечето общопрактикуващи лекари са на възраст между 50 и 60 години. В новините нееднократно сме ви информирали и за свръх натовареността на джипитата в по-малките населени места, където се налага те да обслужват няколко села.

В същото време, за да придобият специалност, лекарите трябва да стажуват минимум 16 месеца. Ето защо според медиците удължаването с една година на срока за придобиване на задължителна специализация само отлага, но не решава проблема.

"Драмата е, че трябва да бъдат закрити практиките на около 300 колеги в София и около 2000-2400 човека в страната. В София и големите градове някак си се справят хората и все пак е непосилно на самите лекари, но в провинцията е просто един голям проблем. Няма как да дойдат да специализират тук и не само, то са конференциии, семинари, конгреси. И някак си не е човешко", коментира председателят на Софийските общопрактикуващи лекари д-р Володя Василев.

От дружеството предлагат срокът за специализация да се удължи до 2020 година. Да се намали срокът за стаж на личните лекари с над 10-годишен опит. Според медиците до 2 години проблемът ще е нерешим, защото все повече лекари напускат страната ни.

Автори. Н. Райшинов, Д. Спасова