НОВИНИ

Близо 10 000 ловци настояват за отмяна на забраната за груповия лов на глигани

Близо 10 хиляди ловци настояват да бъде отменена забраната на груповия свински лов. Част от тях се събраха отново на протест на Дунав мост при Русе и блокираха движението в района.

bnt avatar logo
от БНТ
11:31, 04.10.2018
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

Вместо да стрелят по глигани в гората, ловците блокираха движението на Дунав мост и започна да се образува опашка от чакащи камиони и автомобили. Въпреки че земеделският министър Румен Порожанов обяви снощи в ефира на БНТ, че следващата седмица ще разреши груповия лов в 5-километровата буферната зона по поречието на Дунав, ловците излязоха на протест, тъй като все още не са видели официалната заповед.

Според тях, а и според собствениците на големите свинекомплекси в Русенско и Добричко забраната за груповия лов е нелогична и вместо да ограничи популацията на диви прасета, тя ще се увеличи и ще има обратен ефект. А по неофициална информация през последните няколко години броят на дивите свине е нараснал 4 пъти. Затова и загубите на земеделските производители са огромни.

Ловците са категорични, че са единствените, които могат да помогнат при ограничаването на африканската чума, тъй като когато са в гората, могат да открият умрелите прасета, ако има такива, преди да са ги намерили чакалите и други хищници, които да разпространят заразата. Освен това дивите прасета могат безпрепятствено да преминават реката, което допълнително увеличава риска от проникването на болестта. Ловците се заканиха, ако не бъде отменена забраната, следващия път да протестират пред земеделското министерство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Силвестър Сталоун е бил прегледан в Правителствена болница
Силвестър Сталоун е бил прегледан в Правителствена болница
Путин: Не ми се иска Европа да прояви слабост, както България с Южен поток
Путин: Не ми се иска Европа да прояви слабост, както България с "Южен поток"