НОВИНИ

9657 осъдени за нелегална миграция

Близо 10 000 души са осъдени за нелегално преминаване на границата ни и за каналджийство в периода 2013-2015 г., съобщи заместник-главният прокурор Пенка Богданова. Заради мащаба и рисковете, които бежанската криза носи за Европа, улесненият контрол по европейските летища с показване само на лична карта ще изчезне до края на годината, предупреди и заместник-вътрешният министър Филип Гунев на форум, организиран от Националния институт по правосъдие.

Александър Марков
от Александър Марков
16:29, 18.03.2016
Чете се за: 01:26 мин.
У нас

Тук може да прочетете изказванията на:

Ръководителя на Делегацията на ЕК в София Огнян Златев

Заместник- министъра на вътрешните работи Филип Гунев

Заместник-министъра на правосъдието Красимира Филипова

Заместник-главния прокурор Пенка Богданова

Евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев


;

За две години прокуратурата в България е образувала 6653 наказателни производства срещу нелегално преминаващи границата ни, съобщи заместник-главният прокурор Пенка Богданова.

Повечето нарушители минават през зелена граница, КПП-та и малка част от тях - с фалшиви или преотстъпени документи.

Пенка Богданова, зам.-главен прокурор: Като казвам тези цифри, моля да имате предвид, че те не съответстват на цифрите на установените нарушители на граничния режим, защото границата преминават и малолетни лица, т.е. наказателно неотговорни лица.

За да спре потока, България ще продължи с изграждането на оградата по границата с Турция. Проблемът, обаче, в момента е границата с Гърция, където поставянето на ограда не е добро решение. А по-добрият контрол е наложителен.

Емил Радев, евродепутат - ГЕРБ/ЕНП: Не трябва да позволяваме да се превръщаме в санитарна зона, само и само мигрантите да не достигат до Западна Европа.

Контролът по летищата в Европа ще се върне във формата отпреди 2007 г., предупреди и заместник-вътрешният министър Филип Гунев.

Филип Гунев, зам.-мин. на вътрешните работи: И тъй като ние не сме част от Шенген и всички, които ходят до Брюксел, ще бъдем третирани просто като граждани на трети страни.

В преговорите с Турция има много рискови моменти, предупреди Гунев. Според България, очакваните ефекти от споразумението за реадмисия с Турция далеч няма да са така добри, както Европа се надява.

Филип Гунев, зам.-министър на вътрешните работи: Дори и ние да заловим някой в камион на КПП, очевидно влизащ от Турция нелегално, връщането му по обратния път към Турция ще отнема седмици, защото този човек ще има право да кандидатства за бежански статус. Този човек след това ще може да го обжалва това в съда. И оттам нататък вече нещата се разтичат.

Спорна е и ролята и функциите на бъдещата Европейска гранична и брегова охрана, която ще разполага с 1500 души и трябва да заработи до края на тази година.

Дотогава в България остават 75 служителите на Фронтекс при поискани доста повече.

Огнян Златев, председател на Представителството на ЕК в България: Фронтекс и Европол работят на терен в засегнатите страни за бързото идентифициране, регистрация и снемане на пръстови отпечатъци на пристигащите мигранти.

Пресичане на алтернативни маршрути за миграция през България и инфилтрирането на терористи сред бежанците са основните рискове, които страната ни трябва да отблъсне, категорични са службите и институциите у нас.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съдът освободи обвинения за побоя на столичния булевард Черни връх
Съдът освободи обвинения за побоя на столичния булевард "Черни връх"
Граждани искат културна прозрачност
Граждани искат културна прозрачност