НОВИНИ

Близо 1,2 млрд. лева за младите компании разпределят от Фонда на фондовете

Българският бизнес ще разполага с близо 1 млрд. и 200 млн. лева след декември 2017 г.. Средствата са осигурени от Европейските структурни фондове за програмния период 2014-2020. Финансовите инструменти ще се управляват от един орган - Фонда на фондовете. Как средствата ще достигнат до бизнеса вижте в следващия репортаж.

Теодора Лапшова
от Теодора Лапшова БНТ2-София
08:30, 22.10.2017
Чете се за: 01:23 мин.
У нас

Фондът на фондовете ще финансира проекти и предприятия, след като вече имат одобрението на техни финансови партньори.

Светослава Георгиева, изп. директор на Фонда на фондовете: Средствата ще бъдат насочвани към крайния получател чрез финансови посредници и чрез нашите партньори, които тепърва предстои да изберем."

Финансовите посредници могат да бъдат банки, фондове за финансиране, юридически и физически лица, които са близо до бизнеса и знаят какви са нуждите му. Системата е измислена така, за да може да се усвои максимално голяма част от европейските пари. До момента средствата по 4-те оперативни програми са се управлявали от отдели към министерствата и са били безвъзмездни, но са достигали трудно до предприемачите.

Предизвикателствата пред предприемачите в търсене на инвеститор е, че в България липсва култура за одобряване на финансиране на високо рискови предприятия, както и неприлагането на финансови инструменти като конвертируем кредит. Този вид финансиране позволява на инвеститора след договорения период на кредита да получи лихвен процент от печалбата или дял в предприятието.

Натанаил Стефанов, Асоциация на стартиращите компании в България: "Когато фирма иска конвертируем заем, дадената фирма най-често регистрира фирмата извън страната, най-често САЩ и Великобритания и по този начин се инвестира в тях. И другото, което е жалко в този случай, е, че понякога когато дойде много голяма инвестиция, това се счита за чуждестранна инвестиция, а не българска.

Изискванията за подготвяне на обемна документация от младите компании и липсата на онлайн администрация при кандидатстване за средства по оперативна програма отблъскват предприемачите.

Елена Николова е управляващ съдружник в стартъп компания, която произвежда и разпространява иновативни бои за стени. Елена и нейните партньори се отказват да кандидатсват за финансиране по оперативна програма и се насочват директно към частен инвестиционен фонд заради улеснената процедура.

Елена Николова, управляващ съдружник във фирма"В рамките на един месец горе-долу се случи цялото нещо. Като е интересно да кажа, че ние пробвахме няколко пъти преди да ни одобрят, но не се отказахме и така успяхме. "

Инвестиционните фондове се различават от оперативните програми по това, че получените средства не са безвъзмездни, а имат възвращаемост.

Велизар Маринов, инвестиционен анализатор в инвестиционен фонд: "В най-ранния етап е трудно да се сложи конкретна оценка и за това ние до сега сме работили, примерно, с условия при които даваме 25 хил. евро за 8% дял в компанията, което грубо оценява бизнеса на 300 хил. евро. "

Стартъп предприемачите ще могат да кандидатстват за средства от Фонда на фондовете след края на 2017-та.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От Испания: Журналистката Веселина Гарчева коментира решението на правителството
От Испания: Журналистката Веселина Гарчева коментира решението на правителството
Две италиански области гласуват на референдум за автономия
Две италиански области гласуват на референдум за автономия