След близо 160 години от създаването си, за новата учебна година в двора на началното училище в разложкото село Добърско няма да бие първият звънец. В момента там учат едва 13 деца. Тази година няма първокласници, не се очакват и през следващата.

Добърско, Разлог

Началното училище в Добърско е наследник на килийно училище, основано в далечната 1861 г. Хиляди ученици са получили образование в него.

Гергана Чинова: Няма деца, малко сме зле с ражданията.

Защо се получава така?

- Защото повечето гледат да ходят в чужбина да работят и да изкарват пари и малко трудно се получават нещата, много рядко са такива като нас да остават тука да си гледат децата.
Илиян Джунев, кмет на Добърско: За следващата година остават 5 деца, от тези 5 деца не са сигурни дали ще останат всичките тук. Така че няма как училище да съществува за 5 деца.

Къде ще учат децата през следващата учебна година ще решават родителите.

Илиян Джунев, кмет на Добърско: По закон минаваме на преобразуване чрез сливане, тоест минава при най-близкото населено место, в момента в Горно Драглище. Но вече това е въпрос и желание на родителите кой къде ще си изпраща децата, но това което предлага държавата и общината е това. Ще има транспорт, който ще ги извозва децата.

По данни на Регионалното управление на образованието през последните години в Благоевградска област на всеки випуск първокласниците намаляват с по около 200 деца.