България е сред първенците в Европа по брой на младежи, които нито учат, нито работят. У нас това са 167 хил. души. Данните бяха цитирани от вицепремиера Томислав Дончев на конференцията "Образование и труд", организирана от бизнеса и вестник "24 часа".

При средно почти 13 % за ЕС, у нас младежите, които не работят, не учат и не се обучават, са 22%. Вицепремиерът Дончев ги нарече "загубеното поколение на прехода", което свързва успеха си с късмета, а не с усилията.

Томислав Дончев, вицепремиер: Сега е напълно възможно човек на 20 години и плюс да не работи, да има нов телефон и да има пари да се показва в някое кафене един път на ден. Как се случва това? Тук има дефекти, има неефективно скроена държавна политика и това трябва да се прекрати.
Демотивираните българи - проблем или възможност?

Демотивираните българи - проблем или възможност?

Нови мерки и преосмисляне на политиките към българите в трудоспособна възраст, които не работят и не учат. Това обсъждаха експерти на конференция „Дем...

Според образователния министър пазарът на труда показвал, че техническото образование е по-добре платено от висшето, затова трябва да се насърчава интереса на гимназистите към инженерство и математика. Вицепремиерът Екатерина Захариева изтъкна, че не само компаниите са в конкуренция за човешкия потенциал, но и държавите.

Екатерина Захариева, вицепремиер: Данните са окуражителни от миналата година - 27 хиляди българи са се завърнали в България, 30 хиляди са се завърнали, тоест трендът е положителен в сравнение с преди години - беше много много по-лош. Със сигурност капацитетът там е огромен.

В същото време над 5 000 сезонни работници от чужбина пристигат у нас за лятото, обяви министър Николина Ангелкова. Ведомството й планира създаването на център за квалификация на кадрите в туризма, който щял да гарантира връзката между образованието и бизнеса.

Какъв е профилът на демотивирания за работа българин?

Какъв е профилът на демотивирания за работа българин?

Както ви съобщихме, около 330 хиляди души у нас попадат в групата на т.н. „демотивирани“ българи - те не учат, не работят, не се осигуряват, но и не с...